Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Så påverkar sjöfarten vår havsmiljö

Transporter till sjöss har miljömässiga fördelar, men de belastar också vår havsmiljö genom t ex övergödning, oljeutsläpp, bottenfärger, buller, avlopp och avfall. Belastningen riskerar att förvärras om sjötransporterna ökar. Forskare belyser sjöfartens miljöpåverkan och alla medverkande diskuterar hur den kan minskas.

På vilka sätt belastar sjöfarten och den ökande kryssningsturismen i Östersjön vår havsmiljö och hur kan dess miljöpåverkan minska? För att brett belysa dessa frågor har Havsmiljöinstitutet och Östersjöveckan bjudit in forskare från Chalmers och representanter för Transportstyrelsen, Svensk Turism, Region Gotlands Hamnavdelning, Havs- och vattenmyndigheten samt Världsnaturfonden WWF.

Sessionen består av två seminarier som kompleterar varandra. Det inledande seminaret har rubriken: Så påverkar sjöfarten vår havsmiljö (beskrivs här). Det följs upp av ett seminarium som går djupare in på den ökande kryssningsturismens påverkan på havsmiljön. Titeln på det seminariet är: Kryssningsturism på gott och ont. Hur kan vi minska dess miljöpåverkan?

Medverkande:
Karin Andersson, Chalmers
Thomas Johansson, Havs- och Vattenmyndigheten
Anna Petersson, Transportstyrelsen

Moderator: Kajsa Tönnesson, Havsmiljöinstitutet

Läs mer om den andra delen av seminariet: Kryssningsturism på gott och ont. Hur kan vi minska dess miljöpåverkan?

 

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2020-05-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?