Havsmiljöinstitutets aktivitet och seminarier under Almedalsveckan 2017:
Gör en insats för havet: Kom och plogga – plocka skräp och jogga/promenera – med Havsmiljöinstitutet i Visby under Almedalsveckan. Med oss har vi initiativtagare till Plogga, Erik Ahlström, multisportare och ambassadör för Håll Sverige rent. Alla är välkomna att vara med! Vi tillhandahåller återanvändbara påsar att samla skräpet i. För den som glömt joggingskorna hemma finns skor för utlåning.
Dagar och tid: kl 8.00–8.45 tisdag 4/7, onsdag 5/7, torsdag 6/7 och fredag7/7.
Plats och tid: Samling och start där Donnersgatan möter Strandvägen (H525), vi avslutar vid återvinningsgården i hamnen.
Arrangör: Havsmiljöinstitutet
För att nå de uppsatta målen för minskad övergödning i Sveriges havsområden krävs nya kraftfulla tag. Flera av de omställningar som gynnar klimatet kan också bidra till att övergödningen minskar. Hur kan vi hitta och dra nytta av sådana synergier?
Dag och tid: Onsdag 5 juli 2017 11:00-11:45
Plats: Almedalsbibliotekets hörsal, Cramérgatan 5, E22
Arrangörer: Östersjödagarna, Havsmiljöinstitutet
Länk till livesändning och inspelning
Enligt Jordbruksverket har köttkonsumtionen i Sverige ökat till en ny rekordnivå trots ett växande intresse för vegetarisk mat. Sett utifrån FN:s hållbarhetsmål nr 12 om hållbar konsumtion och produktion, och med tanke på klimatförändringar och miljötillståndet i Östersjön – gör vi tillräckligt för en hållbar matkonsumtion?
Dag och tid: Torsdag 6 juli 2017 11:00-11:45
Plats: Almedalsbibliotekets hörsal, Cramérgatan 5, E22
Arrangörer: Östersjödagarna, Fazer, Havsmiljöinstitutet, WWF
Länk till livesändning och inspelning
Ett par dagar under Almedalsveckan, i Visby på Gotland, samlas forskare, politiker, debattörer och intressenter för att gemensamt diskutera frågor om hållbar utveckling och naturskydd i Östersjöregionen.
Dagarna bjuder på en rad seminarier och evenemang där utmaningar och möjligheter i Östersjöregionen behandlas ur ett historiskt, biologiskt, ekologiskt, geografiskt, ekonomiskt, politiskt, kulturellt och mänskligt perspektiv.
Initiativtagare till Östersjödagarna är Forum Östersjön och Uppsala universitet - Campus Gotland. Övriga arrangörer är Centrum för Rysslandsstudier, Fazer, Försvarshögskolan, GE Water, Havsmiljöinstitutet, IVL Svenska Miljöinstitutet, LRF, Naturskyddsföreningen, Race for the Baltic, Stockholms universitets Östersjöcentrum, Uppsala universitet och WWF.
Länk till program för Östersjödagarna (uppdateras årligen)