Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

FN:s havskonferens Lissabon 2022

Den 27 juni - 1 juli hålls FN:s stora havskonferens i Lissabon. Tillsammans med Portugal står även Kenya för värdskapet. Deltar gör representanter från 193 länder, så som ministrar, akademiska institutioner, organisationer, privata sektorn och initiativ från det civila samhället, samt omkring 25 stats- och regeringschefer. Temat för konferensen är "Scaling up ocean action, based on science and innovation for the implementation of Goal 14: stocktaking, partnerships and solutions". Detta är FN:s andra havskonferens, den första anordnades i New York 2017, då med Sverige och Fiji som värdar.

I FN:s resolution om 2022 års havskonferens fastställs att man måste godkänna en deklaration som är "kort, koncis, handlingsinriktad och som har förhandlats fram mellan regeringarna" och som pekar på lösningar för att uppnå det särskilda målet för hållbar utveckling för oceanerna (SDG14). Det handlar bland annat om avtal om skydd av den biologiska mångfalden på öppet hav och att minst 30 procent av haven ska vara skyddade områden i slutet av detta årtionde.

Havsmiljöinstitutet är på plats i Lissabon och arrangerar två sidoevent, tillsammans med bland andra Centrum för hav och samhälle vid Göteborgs universitet. Ett om planetära gränser och ett om ungas engagemang. Båda eventen streamas och går att ta del av digitalt, se nedan.

Havsmiljöinstitutets sjöfartsgrupp genomför under konferensen också ett så kallat frivilligt åtagande; om gapet mellan regleringen för sjöfart å ena sidan och den för den marina miljöförvaltningen i stort. Frågeställningen belyses utifrån företeelsen scrubbning, där fartygens avgaser tvättas i havsvatten för att sedan släppas ut i havet igen, tillsammans med föroreningar och giftiga ämnen. Scrubbning är ett talande exempel på när strängare miljökrav för sjöfarten krockar med de miljömål som finns uppsatta för havsmiljön.

>> Läs om Havsmiljöinstitutets frivilliga åtagande i Lissabon här

1. The Ocean Literate Society - Youth Engagement and Intergenerational Collaboration

Barn och unga är den generation som kommer att påverkas mest av de beslut som tas, eller inte tas, idag. Samtidigt tar unga alltmer plats när det kommer till att debattera och påverka klimatdebatten. Framtiden tillhör dem och deras engagemang bidrar i kampen för en hållbar värld. Under FN:s havskonferens, i Lissabon juni/juli 2022, intar en panel med representanter från olika ungdomsrörelser, initiativ och organisationer scenen, på plats för att företräda sina och framtida generationers intressen. Även biståndsminister Matilda Ernkrans deltar. Målet med eventet är att visa upp en bred variation av ungdomsrörelser och även organisationer och projekt, inom akademi och den privata sektorn, som strävar efter kunskapsutbyte, havsmedvetenhet och samarbete över generationsgränserna. Korta presentationer kommer att varvas med diskussioner, där besökare är välkomna att delta.

Streaming, 27 juni, 15:30-16:30 (lokal tid)
>> Ta del av sändningen här

Läs mer om eventet Youth Engagement and Intergenerational Collaboration

Arrangörer:
• Marint kunskapscenter i Malmö
• Centrum för Hav och samhälle, Göteborgs universitet
• Havsmiljöinstitutet
• EarthEcho International
• High Seas Alliance
• Global Youth Biodiversity Network

2. The Invisible Global Crisis: Exceeding the Limits of the Pollution Planetary Boundary

En nypublicerad studie slår fast att planeten och haven har nått gränsen för vad den klarar av när det kommer till kemikalie- och plastföroreningar. I detta sidoevent fokuserar vi på vilka möjligheter vi har för att tackla detta hot mot marint liv, såväl som mot människans framtid. Vi använder tusentals kemikalier och plaster varje dag. I studien har effekterna av några av dessa studerats och resultaten visar att flera av dem skadar människor och ekosystemet över hela livscykeln - från produktion till användning och avfall. De läcker ut i alla delar av planetens ekosystem och stör den naturliga balansen i jordens system.

Från Göteborgs universitet medverkar bland annat Bethanie Carney Almroth, professor i ekotoxikologi och zoofysiologi vid Institutionen för biologi och miljövetenskap och Martin Hassellöv, professor vid Institutionen för marina vetenskaper.

Streaming, 27 juni, 13:30-15:00 (lokal tid)
>> Läs mer om eventet och registrera ditt intresse här för att kunna ta del av sändningen
 

Arrangörer:
• Centrum för Hav och samhälle, Göteborgs universitet
• Havsmiljöinstitutet
• International Pollutants Elimination Network (IPEN),
• Indian Ocean Marine Science Association (WIOMSA).

Fyra frågor till Bethanie Carney Almroth, professor i ekotoxikologi vid Göteborgs universitet, som deltar på FN:s havskonferens i Lissabon

>> Följ FN:s havskonferens via UN Web TV
 

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2022-06-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?