Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Havsmiljöinstitutets deltagande i FN:s Havskonferens, New York 2017

Havsmiljöinstitutet deltog vid FN-konferensen The Ocean Conference i New York 2017 genom ett flertal olika insatser. Konferensen syftade till att stötta arbetet med utvecklingsmål 14 - bevarande av och ett hållbart och rättvist utnyttjande av jordens marina resurser.

Initiativet till konferensen, som hölls 5-9 juni i FN-högkvarteret i New York, kom från Sverige tillsammans med ö-nationen Fiji. Ett konkret mål var att den skulle resultera i en mellanstatlig politisk deklaration, som innehåller rekommendationer för arbetet mot hållbara hav. Ytterligare en viktig del av konferensen utgjordes av så kallade partnerskapsdialoger, där ledande aktörer från såväl stater, företag och det civila samhället samtalade om innovativa strategier för att nå lösningar på de havsrelaterade utmaningar som de gemensamt står inför.

– Havsmiljöinstitutet har som uppdrag att informera om forskning som rör havsmiljön och havet som resurs, att öka medvetenheten om havets miljöproblem och hur de ska hanteras. Det var därför viktigt för institutet att engagera sig i havskonferensen och föra dialog på plats i New York, säger Kajsa Tönnesson, föreståndare för Havsmiljöinstitutet.

Sveriges deltagande i konferensen var särskilt fokuserat till tre områden: marint skräp, hållbar hantering av havets resurser samt havsförsurningen och dess kopplingar till klimatfrågan.
Havsmiljöinstitutets bidrag till konferensen var flera. Förutom två rapporter höll institutet i ett seminarium om åtgärder mot skräp i havet samt visade en filmbaserad utställning om sambandet mellan mat och övergödning.

Rapporterna, som togs fram på uppdrag av regeringen och Havs- och vattenmyndigheten, fokuserar på hållbara lösningar på havsmiljöproblemen och de omställningar dessa lösningar kräver i samhället. Rapporten Marine plastic litter on Small Island Developing States (SIDS): Impacts and measures diskuterar åtgärder mot marint skräp, ett globalt problem vars negativa effekter blir särskilt tydliga i små ö-nationer under utveckling. Den andra rapporten, Mitigating marine eutrophication in the presence of strong societal driving forces, föreslår tre viktiga omställningar relaterade till mat för att motverka övergödningen av havet.

– De åtgärder mot övergödning som hittills vidtagits är inte tillräckliga. Det krävs nya sätt att jobba med grunderna till problemet. Åtgärderna måste vidtas tidigare i den kedja som till slut leder till att kväve och fosfor hamnar i havet och många nya aktörer kan vara med i det åtgärdsarbetet, säger Kajsa Tönnesson.

Läs mer om FN:s Havskonferens i New York här: The Ocean Conference 2017

Se Havsmiljöinstitutets film om sambandet mellan vår mat och havets hälsa här: Matens betydelse för havets hälsa.

Läs rapporten om marint skräp här: Marine plastic litter on Small Island Developing States (SIDS): Impacts and measures.

Läs rapporten om omställningar för att motverka övergödningen av havet här: Mitigating marine eutrophication in the presence of strong societal driving forces.

 

 

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2020-05-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://havsmiljoinstitutet.se/seminarier/andraevenemang/havskonferens-new-york-2017/
Utskriftsdatum: 2022-08-17