Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

A transdisciplinary approach for biodiversity, marine ecosystems, and sustainability: IPBES and ICES perspectives

Isamband med ICES årliga konferens 2109 arrangerade Havsmiljöinstitutet tillsammans med Formas, Naturvårdsverket och Göteborgs universitet ett seminarium om biologisk mångfald i havet.

Den globala biologiska mångfalden minskar i en hittills oöverträffad hastighet under människans historia. När ekosystemtjänster hotas får det stora konsekvenser för människor runt om i världen. Vid detta seminarium om marin biodiversitet diskuterades tvärdisciplinära samarbeten mellan IPBES och ICES för att öka förståelsen av marina ekosystem och ekosystemtjänster på regional och global nivå.

Seminariet ingick som en del av ICES ASC 2019 - Internationella havsforskningsrådets årliga konferens som hölls i Göteborg 9–12 september 2019.

Vad är IPBES och ICES?

Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) arbetar för biologisk mångfald och ekosystemtjänster sedan 2012. Det är ett oberoende organ som ofta beskrivs som ett "IPCC för biologisk mångfald" och är en global vetenskaplig och politisk plattform för biologisk mångfald och ekosystemtjänster. IPBES tar fram objektiva vetenskapliga bedömningar av kunskapsläget om biologisk mångfald, ekosystemtjänster och vad de betyder för människors välbefinnande till politiska beslutsfattare, och skapar verktyg och metoder för skydd och hållbar användning av dessa viktiga naturtillgångar.

ICES (Internationella havsforskningsrådet) är en mellanstatlig organisation för forskning om de marina ekosystemen och de tjänster dessa ger. Syftet är att ge råd för att stötta miljövård, förvaltning och hållbarhetsmål. Organisationen har ett nätverk av 5000 forskare från stora delar av världen. Nära 150 svenska experter deltar i ICES arbetsgrupper, men kunskapen i Sverige om organisationen och dess roll är ändå begränsad.

Inspelade föredrag:

Cecilia Lindblad, Naturvårdsverket: Welcome and introduction

...

Marie Stenseke, Göteborgs universitet: "The need for action following the adoption of the first Global Assessment of Biodiversity and Ecosystem Services"

...

Jake Rice, Department of Fisheries and Oceans, Ottawa, Canada: "The role of IPBES assessment for the marine perspective"

...

Andrea Belgrano, Havsmiljöinstitutet: "Biodiversity and ecosystem services in Nordic coastal ecosystems - an IPBES like assessment"

...

Andrea Belgrano, Havsmiljöinstitutet och Sebastian Villasante, University Santiago de Compostela, Spain: "Biodiversity and ecosystem services in Nordic coastal ecosystems - an IPBES like assessment"

...

Iñigo Martinez, ICES: "Links to work on ICES Ecosystem Overviews and Integrated Ecosystem Assessments (IEAs)"

...

Diskussion ledd av Lena Gipperth, Göteborgs universitet, med Marie Stenseke, Andrea Belgrano och Iñigo Martinez i panelen

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2020-05-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?