Isamband med ICES årliga konferens 2109 arrangerade Havsmiljöinstitutet tillsammans med Formas, Naturvårdsverket och Göteborgs universitet ett seminarium om biologisk mångfald i havet.
Den globala biologiska mångfalden minskar i en hittills oöverträffad hastighet under människans historia. När ekosystemtjänster hotas får det stora konsekvenser för människor runt om i världen. Vid detta seminarium om marin biodiversitet diskuterades tvärdisciplinära samarbeten mellan IPBES och ICES för att öka förståelsen av marina ekosystem och ekosystemtjänster på regional och global nivå.
Seminariet ingick som en del av ICES ASC 2019 - Internationella havsforskningsrådets årliga konferens som hölls i Göteborg 9–12 september 2019.
Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) arbetar för biologisk mångfald och ekosystemtjänster sedan 2012. Det är ett oberoende organ som ofta beskrivs som ett "IPCC för biologisk mångfald" och är en global vetenskaplig och politisk plattform för biologisk mångfald och ekosystemtjänster. IPBES tar fram objektiva vetenskapliga bedömningar av kunskapsläget om biologisk mångfald, ekosystemtjänster och vad de betyder för människors välbefinnande till politiska beslutsfattare, och skapar verktyg och metoder för skydd och hållbar användning av dessa viktiga naturtillgångar.
ICES (Internationella havsforskningsrådet) är en mellanstatlig organisation för forskning om de marina ekosystemen och de tjänster dessa ger. Syftet är att ge råd för att stötta miljövård, förvaltning och hållbarhetsmål. Organisationen har ett nätverk av 5000 forskare från stora delar av världen. Nära 150 svenska experter deltar i ICES arbetsgrupper, men kunskapen i Sverige om organisationen och dess roll är ändå begränsad.
...
...
...
...
...
...