Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Människan och Havet 2.0

Inbjudan till en webbinarievecka om havets ekonomi och miljö

När: 7-11 september
Tid: 8.30-9.15
Var: Digitalt, länk skickas efter sommaren.
Arrangörer: Miljömålsberedningen och Havsmiljöinstitutet
Deltagare: Politiker, beslutsfattare och tillämpare från förvaltning på riks- kommun- och regionnivå, forskare och aktörer.
Anmäl dig längst ned på sidan!

Välkommen till en webbinarieserie om havets ekonomi och miljö. Med anledning av Coronavirusets spridning blev Miljömålsberedningens riksdagsseminarium Människan och havet 2.0, som skulle ha ägt rum den 25 mars, inställt. Då det är angeläget att sätta fokus på de utmaningar och möjligheter som finns inom havspolitiken bjuder Miljömålsberedningen och Havsmiljöinstitutet istället in dig till en digital variant av ursprungsseminariet och hoppas att du vill delta.

Webbinarierna hålls varje morgon, kl. 8:30-9.15, under vecka 37. Inbjudna experter och aktörer presenterar aktuellt ämne, med efterföljande diskussion och frågestund. Veckan avslutas med en sammanfattande reflektion med Miljömålsberedningens ledamöter.

Under veckan kommer vi att belysa frågorna:

 • Måndag 7 sept: Havets framtid i ett förändrat klimat
  Havets roll för att motverka klimatförändringar, hur påverkas havet i ett förändrat klimat och vad betyder det för utformningen av havspolitiken.
 • Tisdag 8 sept: Vad kostar havet?
  Vilken betydelse har haven och de tjänster haven producerar för vår ekonomi och för våra liv i stort? Vad betyder den för vårt välbefinnande? Kan man mäta betydelsen av våra hav i pengar?
  Onsdag 9 sept: Kusten - där alla vill vara
  Kustens grunda ekosystem är särskilt viktiga för havets produktion men utsätts samtidigt för störst påverkan. Det är även där som styrningen är som mest komplex.
 • Torsdag 10 sept: Är köl alltid rätt val?
  Vilken påverkan har sjöfarten på havsmiljön? Hur ser förutsättningarna för en omställning ut?
 • Fredag 11 sept: Utmaningar och möjligheter i havspolitiken
  Samtal mellan Miljömålsberedningens ledamöter. Samtalet leds av Miljömålsberedningens ordförande Emma Nohrén
   

Miljömålsberedningen, en parlamentarisk utredning med ledamöter från samtliga riksdagspartier, har fått i uppdrag att ”föreslå en strategi för förstärkt åtgärdsarbete för bevarande och hållbart nyttjande av hav och marina resurser”. Detta är ett gediget uppdrag som omfattar näringslivet, akademin, civilsamhället och den offentliga sektorn. Vid webbinarierna hoppas vi skapa en aktiv dialog mellan forskare, aktörer, politiker och beslutsfattare om vad som behövs för att möta de utmaningar vi står inför, vilka kunskapsluckor som finns och de möjligheter som en hållbar förvaltning av hav och marina resurser innebär.

Efter våra webbinarier kommer vi att ha förståelse för hur vi strategiskt kan arbeta mot gemensamma mål. Samverkan och delad kunskap mellan forskare och alla som tillämpar resultaten ger ett värdefullt nätverk och goda förutsättningar för fortsatt samarbete.

Mer information och detaljerat program kommer i augusti.

Fyll i nedanstående uppgifter för att anmäla dig redan nu:

  = Obligatoriska fält

  = Obligatoriska fält

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2020-06-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?