Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Restaurering i marin miljö 2016

Den marina restaureringskonferens 2016 gästades av ett 100-tal deltagare från hela landet.

Marin restaurering – alltså hur man fysiskt och biologiskt kan återskapa en väl fungerande marin miljö – var temat för konferensen som hölls i Umeå den 2-3 februari. På programmet fanns ett 20-tal föreläsare vars föredrag var kopplade till övergripande teman, som ekologisk kompensation och restaurering av biologiska strukturer.

- Jag är mycket nöjd med hela arrangemanget! Det var många givande föreläsningar och deltagarna var mycket aktiva i diskussionerna. Temat för konferensen var helt klart aktuellt, säger Johnny Berglund, marinbiolog och arrangör från Länsstyrelsen Västerbotten.

Konferensen vänder sig till länsstyrelser, kommuner, forskare och privata aktörer. Arrangör i år var Länsstyrelsen Västerbotten i samverkan med länsstyrelserna i Västra Götaland och Blekinge, Sveriges lantbruksuniversitet och Havsmiljöinstitutet, med stöd av Havs- och vattenmyndigheten.

- En rolig sak var det stora antalet finländska deltagare i år. De vill komma igång med marin restaurering även i Finland och ville därför få höra de samlade svenska erfarenheterna, säger Johnny Berglund.

Det beslutades även att nästa upplaga av Marin restaureringskonferens blir om två år, alltså 2018, i Blekingen eller Kalmar.

- Konferensen har nu hållits två år i rad. Vi känner att vi nu behöver hinna samla ihop nya erfarenheter och kunskap innan en ny konferens anordnas. Det tar ofta flera år innan restaureringsprojekt ger resultat.


Anders Enetjärn, konsultföretaget Enetjärn Natur, lyfte fram Australien som ett exempel på ett land som ligger långt fram med ekologisk kompensation. Han tror att det är ett fenomen som kommer att växa även i Sverige.


Ulf Bergström, SLU Aqua, visade hur brist på stora rovfiskar kan ge samma symptom som övergödning. Om man värnar de stora rovfiskarna så kan det ge kaskadeffekt långt ner i näringsväven. Därför tycker han att man bör kombinera områdesskydd och fiskeförbud för att restaurera näringsvävar.

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2020-05-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?