Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Östersjödagarna 2020/2021

Den 29 januari 2021 arrangerade Blått Centrum Gotland tillsammans med olika aktörer runt om i landet en heldag med fokus på Östersjön. Evenemanget är en digital version av Östersjödagarna, som vanligtvis äger rum under Almedagsveckan, men som 2020 ställdes in med anledningen av coronapandemin.

Evenemanget sändes från en studio i Visby och från Göteborg. Se seminarierna här på Youtube i efterhand.

Program

09.00-09.45 Östersjön idag
Introduktion till dagens teman. En nulägesbeskrivning av statusen i Östersjön och inblick i pågånde policyarbete. Hur kan vi agera på lokal nivå och vilka områden bör prioriteras?

10.15-11.00 Hållbar sjömat
För att klara bestånden i Östersjön behöver vi ändra vår syn på mat från haven och tänka nytt kring konsumtion av fisk, skaldjur och andra proteinkällor. Hur skapar vi den nödvändiga beteendeförändringen som krävs och etablerar nya livsmedel på marknaden?

11.30-12.15 Vattenbruk och vattenförsörjning
De senaste årens larmrapporter om vattenbrist kulminerade under den torra sommaren 2018. Öar som Åland och Gotland med tunna och utdikade jordlager är extra utsatta. Flera projekt pågår för att tackla utmaningarna, bland annat öar som testbäddar med fokus på vattenförsörjning och hållbart vattenbruk.

13.30-14.15 Nya vägar till en hållbar fiskeförvaltning
Är dagens fiskeförvaltning hållbar utifrån Östersjöns nuvarande situation? Seminariet ger en introduktion till fiskesituationen idag samt förslag på vad fiskeförvaltningen behöver ta hänsyn till framöver för att vi ska kunna ha en fiskenäring med framtidstro och lönsamhet där ekologin sätter ramarna.

14.45-15.30 Havsmedvetenhet – en förutsättning för levande hav
FN har utlyst 2021- 2030 till ett årtionde för havsforskning till stöd för hållbar utveckling. För att årtiondet ska bli framgångsrikt och bidra till en mer hållbar förvaltning av våra hav behöver kunskapen om hav och vatten öka. Vad kan vi göra för att tillsammans nå en större havsmedvetenhet i hela samhället?
 

Östersjödagarna består av ett nätverk av aktörer, organisationen och företag som arbetar för Östersjöns bästa. Vår målsättning är att belysa positivt förändringsarbete och lyfta fram goda exempel på en hållbar havsförvaltning både på land och i havet.

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2021-08-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?