Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Havsmiljöseminariet 2012

Havsmiljöseminariet 2012 gick av stapeln i Göteborg den 7-8 maj. Trots att inbjudan gick ut sent kom hela 70 personer! Under första dagen presenterade utförarna av miljöövervakning det senaste kring miljösituationen i havet, utifrån de olika övervakningsprogrammen. Dag två ägnade vi åt gruppdiskussioner, med förhoppningen att hitta nya idéer till samverkan och en breddad analys.

Gruppdiskussionerna under dag två gav en rik provkarta på åtgärder och förändringar som kan öka värdet av miljöövervakningen och stärka dess roll i samhällets hantering av havsmiljöfrågor. De förslag som framfördes i dessa diskussioner och ansågs hysa hög prioritet i den efterföljande ”röstningen” kan samlas i fyra huvudgrupper:

 • Hantering av akuta miljöhot
  Till exempel utredning av roller, ansvar och expertförsörjning för hantering av akuta miljöförändringar eller utredning av en specifik havsmiljöfråga, såsom fiskens försvinnande i Hanöbukten.
 • Tillgänglighet och presentation av insamlade data
  Till exempel samordnad presentation av regionala och nationella data eller överskådlig visualisering av stora eller komplexa datamaterial.
 • Klarläggande av orsakssamband
  Till exempel analys av vilka faktorer som styr ålgräsets utbredning eller kan förklara samband mellan populationsförändring för olika arter.
 • Samverkan mellan olika övervakningsprogram
  Till exempel samordnad design av biologiska och kemiska program för miljöövervakning eller förbättrad insamling av bakgrundsinformation. Även samordnad analys mellan befintliga program.


Presentationerna som hölls under de två dagarna finns att ladda ner här till höger. Program och instruktioner till gruppdiskussioner hittar du här:

SeminarieprogramInstruktioner gruppdiskussioner

 

 

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2020-05-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?