Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vattenmiljöseminariet 2018

Första upplagan av Vattenmiljöseminariet gick av stapeln 6-7 mars på Vår Gård i Saltsjöbaden, Stockholm. Seminariet är en utveckling av det tidigare Havsmiljöseminariet, men eftersom även sötvatten ska ingå i presentationen framöver har seminariet döpts om och breddats.

Bakgrunden är att de tidigare rapporterna Havet och Sötvatten ska digitaliseras och resultaten från miljöövervakningen presenteras gemensamt på en webbplats, enligt konceptet ”från källa till hav”. I analysarbetet och beskrivningarna av tillståndet i Sveriges olika vatten ska så mycket data som möjligt användas, och den ska i största möjliga mån tas direkt från datavärdarna. Under seminariet gavs tillfälle att uppdatera sig om det nya arbetssättet och att diskutera dess fördelar och utmaningar.

Seminariet samlande runt 80 deltagare, där en stor del jobbar inom miljöövervakningen, eller med att beställa eller använda miljöövervakningens resultat. De två dagarna bestod av några inledande presentationer, med representanter från Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Sveriges lantbruksuniversitet och Miljöförvaltningen, Stockholms stad. Det handlade om hur den akvatiska miljöövervakningen kommer att se ut i framtiden, vilka möjligheter digitalisering innebär, hur miljöövervakningen går till idag, hur sötvatten kan redovisas på ett rättvisande sätt och lite om högflourerande ämnen från källa till hav, brunifiering av Hanöbukten och tillförsel av näringsämnen från havsbassängernas tillrinningsområden.

Digitalisering innebär nytt arbetssätt

Havsmiljöinstitutet beskrev bakgrunden till det nuvarande projektet, samt visade hur en digital lösning kan se ut. Det gavs också en beskrivning av arbetsprocessen med analys av data. Under de följande gruppdiskussionerna fördjupades diskussionerna kring digitaliseringen och den process som ska leda fram till de resultat som ska presenteras. Många upplevde att det nya arbetssättet och presentationen ger nya och intressanta möjligheter, och inte minst att miljöövervakningen resultat kommer till användning och når ut till fler, även den intresserade allmänheten. Ur Anna Jöborns presentation (Havs- och vattenmyndigheten) som är en vision för ”Strategi för miljödatahantering”:

”Väl hanterade miljödata kommer till nytta och gör skillnad för miljön. Miljödata är en viktig samhällsresurs som väl hanterad och flitigt använd bidrar till en bättre miljö genom att ge underlag för uppföljning, analys, förståelse, beslut och agerande. Miljödata ska vara lätt tillgängliga, enkla att använda och effektivt förvaltade.”

Exempel på sådant som kom fram i gruppdiskussionerna hittar du i sammanfattningen till vänster. Där hittar du också länk till de presentationer som hölls under seminariet, samt till programmet. Nedan finns en beskrivning av arbetsprocess, som skickades ut som underlag inför seminariet. Vi hoppas att det blir ett Vattenmiljöseminarium igen, inom något år!

Arbetsprocess för data och analys

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2019-02-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?