Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vattenmiljöseminariet 2019

Andra upplagan av Vattenmiljöseminariet hölls den 26–27 mars på Clarion Hotel Post i Göteborg. Denna gång var presentationer av miljöövervakningens resultat en viktig del, tillsammans med lägesrapport och dialog kring projektet Sveriges vattenmiljö.

Vattenmiljöseminariet riktar sig till alla som övervakar landets söta och salta vatten. I år var det andra gången det genomfördes, som en uppföljning av det tidigare Havsmiljöseminariet.

Runt hundra personer deltog och bidrog under seminariets två fullspäckade dagar. Resultat från den akvatiska miljöövervakningen presenterades, under samlande block som motsvarar de miljöteman som också Sveriges vattenmiljö bygger på: övergödning, mångfald, miljögifter, fisk och fiske, försurning och klimat. Havs- och vattenmyndigheten inledde med en presentation om dagens och framtidens miljöövervakning, och hur detta passar in i ett större digitaliseringsarbete. Miljöövervakningens organisation och delprogram presenterades som en viktig fond till de kommande delarna. Deltagarna fick också se hur webbplatsen Sveriges vattenmiljö ser ut just nu och höra hur arbetsprocesserna med data och tillståndsbedömningar går till. 

Under andra dagen fick vi veta mer om hur vi håller "full koll på våra vatten" med ett gott exempel från grundvattenövervakningen. I år är det laxens år, vilket uppmärksammades med ett särskilt pass om denna vandringsfisk. De flesta av dagarnas presentationer går att ladda ner som pdf:er. De ligger i en egen flik till vänster.

Nätverkande och dialog

Seminariet avrundades med en gruppspaning och diskussion som kretsade kring tre frågeställningar. Många intressanta synpunkter kom fram, som är värdefulla i det fortsatta arbetet. Läs mer om detta under fliken till vänster!

Vattenmiljöseminariet är ett värdefullt tillfälle för nätverkande, informationsutbyte och nya tankar. Det märktes tydligt både under gruppdiskussionerna och under fikaraster och måltider. Det finns många spår att gå vidare med, det är ett som är tydligt. Vattenmiljöseminariet behövs!

Programmet för dagarna kan laddas ner här

Arrangör av Vattenmiljöseminariet är Havsmiljöinstitutet, på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten.

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2020-05-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?