I Sverige och flera andra länder finns en tydlig ambition att genomföra en ekosystembaserad förvaltning (EBF) av havet. I arbetet med att tillämpa EU:s ramdirektiv för vatten och Havsmiljödirektivet har EBF upphöjts till ledstjärna.
EBF innebär att förvaltningen ska präglas av en helhetssyn på bevarande och hållbart nyttjande av de marina ekosystemen. Hänsyn ska tas till att olika näringsnivåer och arter i ett ekosystem påverkar varandra och att samspelet mellan människa och miljö ofta spänner över flera sektorer i samhället. För att EBF ska få acceptans ska den även präglas av transparens och ett aktivt deltagande av många intressenter samt ha förmåga att ta till sig nya förutsättningar och ny kunskap.
De många kraven på EBF innebär att den måste byggas på ett kunskapsunderlag som har både bredd och djup. Utveckling av åtgärder för en bättre havsmiljö kräver inte bara kunskap om de marina ekosystemens struktur, funktion och återhämtningsförmåga utan också kunskap om havsmiljöns sociala och ekonomiska betydelse för människan och hur olika verksamheter och aktörer i samhället kan bidra till att utveckla en mer effektiv havsmiljöförvaltning.
Havsmiljöinstitutets arbete med att ta fram kunskapsunderlag för EBF bygger på att analyser och synteser av havsmiljödata skapar värdefull information. En viktig framgångsfaktor för EBF är även kunskapsdelning. I samtliga fall eftersträvas att ge plats för mång- eller tvärvetenskapliga perspektiv.
Arbetet med Analys och syntes för ekosystembaserad förvaltning bedrivs inom fyra fokusområden:
Ansvarig: Jan Albertsson
Ansvarig: Eva-Lotta Sundblad
Ansvarig: Henrik Svedäng
Ansvarig: Ulla Li Zweifel
Verksamheten inom respektive fokusområde fastställs för ett år i taget i Havsmiljöinstitutets verksamhetsplan.
Respektive fokusområde leds främst av personer som arbetar inom Havsmiljöinstitutet, men kompletteras med externa experter från miljöförvaltning och universitet.
Ta gärna direkt kontakt med programmets koordinator eller någon av de ansvariga för arbetsgrupperna om du har frågor.
E-post: förnamn.efternamn@havsmiljoinstitutet.se