Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Det historiska fisket i Stockholms skärgård

Havsmiljöinstitutet har under 2019 påbörjat en studie av det historiska fisket i Stockholms skärgård. Att kunna beskriva fiskbeståndens utveckling och det mänskliga nyttjandet under olika tidsperioder och under skilda klimat- och miljöförhållanden är väsentligt, inte bara för att analysera Östersjöns ekosystem och dess historiska utveckling, utan även för att kunna förstå förändringar i dagens ekosystem. Att kunna beskriva förloppet tillbaka i tiden ger mått på miljöns stabilitet och variation. Beräkningar av produktion, abundans (beståndens densitet) och grad av utnyttjande, ger möjlighet att relatera dagens situation med tidigare tillstånd.

Syfte med projektet

Projektets syfte är att för en begränsad del av ostkusten och Östersjön i Stockholms skärgård beskriva det mänskliga nyttjandet av fiskbestånden, både i form av fiskeansträngning och landningar. För att åstadkomma detta behöver även ekonomiska och sociala uppgifter ingå för att på olika sätt ringa in fiskets omfattning och organisation. Det är projektets ambition att redovisa såväl kvalitativa observationer som kvantitativa, så länge dessa kan anses ha relevans och kan ses som trovärdiga. Studien är till att börja med koncentrerad på den ”nära” historien och söker oss därifrån tillbaka i tiden, från år 2000 och bakåt. Storleken på Stockholms skärgårds olika fiskbestånd har aldrig varit föremål för så kallade analytiska beståndsuppskattningar. Uppgifter om beståndens storlek och utnyttjandegrad finns därför inte tillgängliga. Inte heller finns uppgifter om yrkesfiskets fiskeansträngning, men väl antalet yrkesfiskare. Genom att använda olika indirekta mått går det att visa hur fiskbeståndens nyttjande har varierat. Olika skriftliga källor, som fiskeriundersökningar under 1800-talet och SCB:s femårsberättelser om länsvisa redovisningar av näringsverksamheten, kan ge en bild av hur fisket bedrevs och av hur omfattande fisket var.

Det historiska fisket i Stockholms skärgård kommer att sammanfattas i en rapport 2019. Syftet är att resultaten även kommer att publiceras i en europeisk fiskeritidskrift under året.

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2019-05-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?