Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Havsmiljöinstitutet övergår till distansarbete. Läs mer
Måndag 23 mars 12:50

En näring i nationens tjänst - utveckling av fiske och fiskeriförvaltning i Sverige

En ny rapport i Havsmiljöinstitutets rapportserie. Fiskenäringen är och har varit en viktig areell näring vid sidan av jord- och skogsbruket. Det som särskiljer de andra två näringarna från fisket är deras starka förankring i äganderätt i någon form - markinnehav, arrenderätt eller annan exklusiv förfoganderätt till marken. Fisket, och då särskilt havsfisket, har däremot i princip haft en fri förfoganderätt till haven. Detta har lett till att man ibland har talat om ”allmänningens tragedi”, men kanske det snarare ska ses som "det fria tillträdets tragedi.”

Fisketrycket på bestånden har ökat, då minskningen av fiskeflottans storlek inte har skett i samma takt som fångsttekniken har förbättrats. Detta har lett till överuttag från fiskbestånden, utan möjlighet för återhämtning. Det betyder också att behovet av nya förvaltningsmetoder accentueras, samtidigt som avkastningen från fiskenäringen blir mindre.

Fisket är alltså en verksamhet som i grunden skiljer sig från näringar som bygger på äganderätt. Det är av denna anledning som ett riktat stöd till fiskenäringen så ofta blir förfelat; stödet minskar infiskningskostnaderna och slutresultatet blir att bestånd blir än mer trängda, vilket ger än sämre förutsättningar för fiskerinäringen och en mer anpassad förvaltning av beståndens reella biologiska produktionskapacitet. Av denna anledning samt att fiskeriförvaltningen i Sverige ur ett historiskt perspektiv har lämnats outforskad, finns det goda skäl att undersöka fiskets och fiskeriförvaltningens framväxt i Sverige.

I rapporten hoppas vi kunna visa på förvaltningens betydelse och dess dilemma att samtidigt främja och bevara en näring som saknar territoriell äganderätt, dels inspirera till fortsatta studier av svenskt fiske och fiskeriförvaltning.
 

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2019-05-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://havsmiljoinstitutet.se/verksamhet/analys-och-syntes/den-marina-miljons-historia/en-naring-i-nationens-tjanst--utveckling-av-fiske-och-fiskeriforvaltning-i-sverige/
Utskriftsdatum: 2020-04-10