Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Anspråken på havet - havsplanering

Användartrycket på havet ökar kraftigt, samtidigt som havets kapacitet att tillhanda-hålla samhällsviktiga ekosystemtjänster behöver bevaras. Detta i kombination med nya regelverk i form av ett nytt EU-direktiv samt svensk lagstiftning om havsplanering, har gjort integrativ och strategisk rumslig planering av kust och hav till ett högaktuellt ämne. Gruppen skall med fokus på havsplaneringens behov överblicka befintlig metodik för att kartlägga och analysera nuvarande och förväntade framtida anspråk på havsmiljön samt i en pilotstudie börja utveckla en grundmetodik lämplig för svenska havs- och kustvatten.

Sammanfattning av gruppens arbete:

  • Sammanställa och analysera nationella och internationella erfarenheter av fysisk planering baserad på ekosystemtänkande.
  • Utveckla och sprida metodik för att utvärdera kust- och havsplaneringens inverkan på tillståndet i havet.
  • Utveckla och sprida metodik för att integrera utvärdering i processen för havsplanering.

Under 2020 kommer följande bedrivas:

  • Gränsöverskridande kunskapsutbyte om kust- och havsplanering mellan Danmark och Sverige. Kontaktperson: Andrea Morf
  •  Kompetensutveckling inom kust- och havsplanering för (lokala och regionala) besluts-fattare, behovsanalys och skräddarsydda insatser. Kontaktperson: Andrea Morf

Nära relaterad till denna arbetsgrupp sker arbete inom ICES arbetsgrupp WGMPCZM (Working Group for Marine Planning and Coastal Zone Management).

Huvudansvarig: Andrea Morf

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2020-05-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://havsmiljoinstitutet.se/verksamhet/analys-och-syntes/ekosystembaserad-forvaltning+/anspraken-pa-havet---havsplanering/
Utskriftsdatum: 2021-03-06