Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utvärdering av åtgärder för en god havsmiljö

Att ta fram åtgärdsprogram med syfte att nå uppsatta miljömål är ett krav under både vatten- och havsförvaltningen och del av Sveriges åtagande i regionala havskonventioner. Att klarlägga orsaker till ohållbart nyttjande av resurser och att identifiera åtgärder som behöver genomföras sker lämpligen som del av en ekosystembaserad förvaltning; detta då flera sektorer ofta berörs och då en belastning sällan påverkar enbart en ekosystemkomponent. I arbetet med att ta fram åtgärdsförslag ingår att testa åtgärder och bedöma dess effektivitet. Uppföljning och utvärdering av effekter av genomförda åtgärder är centralt för att kunna anpassa åtgärdsprogram (i enlighet med en adaptiv förvaltning) och för att kunna bedöma om åtgärder är tillräckliga för att nå uppsatta mål. Detta gäller även rumsliga instrument såsom som havsplanering och skyddade områden.

Arbetsgruppen skall arbeta med att analysera åtgärds- och styrmedelsuppföljning och återkoppling till havsmiljöarbetet samt hur styrmedel och åtgärder är relaterade till miljökvalitetsmål. Detta sker genom att:

  • Analysera om åtgärder, styrmedel och åtgärdsprogram är ändamålsenligt utformade eller tillämpade för att nå vatten- och havsmiljömål.
  • Analysera utvärderings- och uppföljningsarbetet vad gäller åtgärder, styrmedel och åtgärdsprogram för vatten- och havsmiljö.
  • Utveckla och sprida metodik för styrmedel- och åtgärdsuppföljning och återkoppling till miljöarbetet.

Under 2022 planeras följande projekt:

  • Effektuppföljning av åtgärder; med fokus på att kartlägga i vilken utsträckning som effektuppföljning av åtgärder genomförs. Projektledare: Ulla Li Zweifel.
  • Utvärdering av havsplanering ur ett ekosystemansatsperspektiv. Projektledare: Andrea Morf.
  • Kartläggning av marina skyddade områden och ekosystemtjänster som en del av ekosystembaserad förvaltning (EBF) i Sverige. Projektledare: Andrea Belgrano.

Huvudansvarig: Ulla Li Zweifel

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2022-04-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?