Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Marin nedskräpning

Marine Litter – regional, nationell och internationell samverkan

Syftet med projektet var att från svensk sida bidra till att utveckla övervakning och mål för marint skräp inom EU:s marina direktiv.

EU har en teknisk expertgrupp för marint skräp, som Havsmiljöinstitutets dåvarande medarbetare Per Nilsson deltog i. Expertgruppen bidrog till förslag om metoder och mål för övervakning inom det marina direktivet. Per Nilsson var även svensk representant i OSPAR:s " ICG group on Marine litter".

Utöver detta gav Per Nilsson vetenskapliga råd om marint skräp till svenska kommuner, länssstyrelser och regioner, främst inom projektet ”Attraktiv kust” - ett samarbete mellan bohuslänska kommuner, Länsstyrelsen i västra Götaland, Västra Götalandsregionen och Naturvårdsverket. Projektet syftade bland annat till att finna praktiska lösningar för insamling av marint skräp.

Rapportering gjordes genom EU-kommissionens och OSPAR:s processer, där Naturvårdsverket är svenskt nav.

Marint skräp är en fråga av såväl internationellt som nationellt intresse som del i EU:s marina direktiv. Nationellt har problemet främst uppmärksammats på västkusten.

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2020-03-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?