Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

SPEQS

Miljökvalitetsnormer är ett juridiskt bindande styrmedel som är tänkt att användas för att komma till rätta med miljöpåverkan från framförallt diffusa utsläppskällor som till exempel trafik och jordbruk.

De flesta av miljökvalitetsnormerna baseras på krav i EU-direktiv och är  verktyg för att nå Sveriges miljökvalitetsmål.

Samordning och forskning

Havsmiljöinstitutet beviljades att på uppdrag av Naturvårdsverket under tre år samordna och driva ett forskningsprogram för att ta fram ny kunskap om det svenska systemet för miljökvalitetsnormer. Utöver samordning medverkade Havsmiljöinstitutet med forskningskompetens inom miljörätt och miljöpsykologi.

Forskningsprogrammet, som gick under namnet SPEQS (a Systems Perspective on Environmental Quality Standards), undersökte  systemet för miljökvalitetsnormer och hur det uppfattades av olika intressenter. Programmet tog också reda på vilka följder det kan bli av om det råder oklarhet kring hur reglerna ska tillämpas.

Forskarna studerade också hur andra länders system för miljökvalitetsnormer är uppbyggda och tillämpas, särskilt hur vattendirektivet och marina direktivet genomförs i olika länder.

Forskningsprogrammet tog  fram ny kunskap som kan användas av myndigheter på olika nivåer för att göra miljökvalitetsnormer till ett effektivt styrmedel för att komma tillrätta med miljöproblem.

De nya kunskaperna underlättar för företrädare för olika verksamheter, organisationer och enskilda som på något sätt berörs av en otillfredsställande miljö. 

Kontaktperson: Lena Gipperth

I forskningsprogrammet SPEQS deltog:

Lena Gipperth, Havsmiljöinstitutet/Göteborgs universitet
Gabriel Michanek, Uppsala universitet
Runar Brännlund, Umeå universitet
Anna Christiernsson, Havsmiljöinstitutet
Jan Darpö, Uppsala universitet
Kristina Ek, Luleå tekniska universitet
Daniel Hansson, Havsmiljöinstitutet
Sverker Jagers, Luleå tekniska universitet/Göteborgs universitet
Christina Olsen-Lundh, Göteborgs universitet
Lars Persson Umeå universitet
Mikael Sevä, Luleå tekniska universitet
Sara Svedlund, Havsmiljöinstitutet/Göteborgs universitet
Eva-Lotta Sundblad, Havsmiljöinstitutet
Charlotta Söderberg, Luleå tekniska universitet
Patrik Söderholm, Luleå tekniska universitet
Chris von Borgstede, Göteborgs universitet

speqs

www.speqs.se

Till SPEQS webbplats

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2020-03-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?