Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Internationellt arbete

På internationell nivå bistår Havsmiljöinstitutet med kompetens dels genom att enskilda medarbetare från institutet medverkar i och/eller koordinerar internationella arbetsgrupper, dels genom att att förmedla och organisera svenska experter i dessa grupper.

Ospar

Ospar är en överenskommelse mellan 15 regeringar och EU som syftar till att skydda havsmiljön i nordöstra Atlanten samt Nordsjön. Genom samverkan vill staterna förhindra föroreningar och underlätta bedömning den marina miljöns kvalitet. Man försöker eliminera föroreningar från både landbaserade och havsbaserade källor, genom exempelvis dumpning eller förbränning. Namnet kommer från de ursprungliga internationella konventionerna Oslokonventionen och Pariskonventionen.

Havsmiljöinstitutets vetenskapliga koordinatorer deltar i olika arbetsgrupper inom Ospar.

Helcom

Helcom är eockså en internationell konvention, namnet är en förkortning av Helsingforskommissionen. Det är en överenskommelse mellan de nio länderna runt Östersjön och syftet är att förbättra havets miljötillstånd. EU är också medlem i Helcom.

Havsmiljöinstitutet bistår Helcom dels genom att experter deltar i expertgrupper, dels genom att sammanställa rapporter om miljötillståndet.

ICES

Havsforskningsrådet ICES är en internationell organisation med mer än 4000 forskare från drygt 20 medlemsländer. ICES är rådgivande organ till EU i frågor om fiskebestånd och fungerar som paraplyorganisation för forskning och kunskap för att stödja ett hållbart nyttjande av världshaven. Organisationen koordinerar övervakning och forskning samt ger råd till kommissioner och myndigheter för ett hållbart nyttjande av marin miljö och ekosystem.

Havsmiljöinstitutets experter deltar i olika arbetsgrupper inom ICES och tar också ansvar som en av flera ordförande i grupper.

Forskarnätverk havsplanering

Inom havsplanering deltar Havsmiljöinstitutet i olika forskarnätverk, såsom Nordiska HAV-gruppens havsplanerarnätverk och MSP Research Network.

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2018-10-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://havsmiljoinstitutet.se/verksamhet/projekt/internationellt/
Utskriftsdatum: 2020-01-20