Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ökad havsmedvetenhet med marin pedagogik

Marin pedagogik är ett verktyg för att skapa havsmedvetenhet. En marinpedagog lär ut och kommunicerar om havet och/eller sambandet mellan oss människor, vatten och hav. Om mottagaren tar till sig informationen och kunskapen och sätter in den i ett sammanhang kan det leda till ökad havsmedvetenhet.

Nätverk för ökad havs- och vattenmedvetenhet

I Sverige finns det många aktörer som på ett eller annat sätt arbetar med att öka havsmedvetenheten. Det är naturskolor, privata företag, tjänstemän inom myndigheter och förvaltning, konstnärer, artister, forskare, ideella föreningar, lärare med flera.

För att underlätta för olika aktörer att samverka och utvecklas har två nätverk för havs- och vattenpedagogik bildats på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten: Nätverket för marin pedagogik som samordnas av Havsmiljöinstitutet och nätverket för limnisk pedagogik som samordnas av SLU Centrum för naturvägledning.

Genom att driva nätverken och erbjuda aktiviteter i form av digitala eller fysiska träffar, studiebesök, konferenser och workshopar arbetar Havsmiljöinstitutet och SLU Centrum för naturvägledning för att inspirera, engagera och stimulera samarbeten inom nätverken. En viktig uppgift är också att möjliggöra kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan olika aktörer.

Bli medlem i nätverket för marin pedagogik

Arbetar du på något sätt med marin pedagogik kan du bli medlem i det marina nätverket för vattenpedagogik. Som medlem får du löpande information via nyhetsbrev och blir inbjuden till konferenser och inspirationsträffar. Träffarna kan både vara fysiska och digitala. Vi har också en sluten Facebookgrupp. Medlemskapet är kostnadsfritt och du avgör själv hur mycket du vill engagera dig och delta i olika evenemang och träffar.

Anmäl dig till det marina nätverket genom att klicka på fliken i vänstermenyn eller skicka ett mejl till: marinpedagogik(a)havsmiljoinstitutet.se

Nätverket för limnisk pedagogik

Arbetar du med pedagogisk verksamhet i sjöar och vattendrag rekommenderar vi att du även spanar in det limniska nätverket som samordnas av SLU Centrum för naturvägledning vid SLU.

Ta mig till det limniska nätverket

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2022-03-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?