Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Gör vatten levande på film

Vill du lära dig att göra film om vatten – med enkla medel? I nätverkens filmkurs får du lära dig hur korta filmer kan skapas och användas för att berätta om vatten och bidra till att skapa känsla för livet under ytan.

Tillsammans med naturfilmarna på Safari Sverige och arvsfondsprojektet Miljöjägarna bjuder nätverken för vattenpedagogik in till kurs i att skapa kortare film om vatten. Målet med kursen är att sänka trösklarna för att göra filmer som kan användas i din verksamhet. Dels när du inte kan träffa deltagarna på plats ute i naturen, men också för att visa bredden av den vattenpedagogik som bedrivs i Sverige och bidra till att öka vattenmedvetenheten. En del av filmerna som skapas under kursen kommer visas via Safari Sveriges hemsida. https://safarisverige.nu/karta.

Hur går det till?

Under tre förmiddagar kommer de kunniga naturfilmarna från Safari Sverige att guida oss i konsten att berätta med rörlig bild. Kursträffarna kommer hållas digitalt och det går därför bra att delta oavsett var du befinner dig. Mellan träffarna kommer kursdeltagarna arbeta med ett eget filmprojekt.

När, hur och var?

Kursen är uppdelad i tre halvdagsträffar i september och oktober. Innan första kursträff ska deltagarna ha gått igenom materialet i den digitala filmskolan på Safari Sveriges hemsida. Mellan varje träff kommer deltagarna arbeta självständigt med sitt filmprojekt.

Första kursträffen är torsdagen den 23 september. Vi kommer gå igenom grunderna till att skapa film och vad en bör tänka på både under planeringen av filmen och under inspelning och redigering.

Hemuppgift: Att göra ett första utkast till filmen.

Andra kursträffen är den 7 oktober. Vi går tillsammans igenom och analyserar det filmade materialet.

Hemuppgift: Kursdeltagare fortsätter arbetet med sina filmer utifrån vad som sagt under kursträff 2

Tredje kursträffen är den 14 oktober. Vi går här igenom filmerna och vad som behövs för färdigställande av materialet till slutgiltig produkt.

Vad får du som kursdeltagare med dig?

Förutom den färdiga filmen kommer du ha med dig kunskap om hur du kan skapa film.

Följande utrustning kommer användas under kursen och du som deltagare ansvara själv för att du har tillgång till detta vid kursstart. 

  • Kamera med filminspelning, en mobilkamera räcker 
  • En extern mikrofon för ljudupptag 
  • Hörlurar
  • Stativ till kameran/mobilen 
  • Tillgång till något av redigeringsprogrammen Final cut eller Imovie, finns enbart för Mac. Om man önskar arbeta i annat redigeringsprogram behöver man själv ha kunskap i hur detta används. 

Det är önskvärt att deltagarna själva har tillgång till något av ovanstående. 

Kursledare

De som kommer hålla i kursens innehåll är alla erfarna naturfilmare och arbetar med arvfsfondsprojektet Miljöjägarna. Läsa mer om kursledarna på Safari Sveriges hemsida. Kontakt: stefan.quinth@safarisverige.nu

 

Har du frågor om kursen? Kontakta någon av oss:

Katrin Jones Hammarlund

Maria Lewander

Marie Svärd

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2021-10-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?