Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Inspirationsträff: Att berätta om vatten

Foto: Aaron Burden/Unsplash


SKAPA OCH DELA DIN BERÄTTELSE


Den 1 juni träffades runt hundra deltagare från nätverken runt temat “Berätta om vatten”.

Två erfarna berättare delade med sig av sina erfarenheter och tips. Vi fick lära oss om berättelsens olika byggstenar och inspirerades av olika sätt att berätta om vatten med rörlig bild. Det blev också lite träning i att på kort tid skapa en egen berättelse.

Förmiddagen bestod av tre delar. Först ut var Annika Wall, romanförfattare och kommunikatör, som berättade om hur hon tänker när hon bygger en historia, och vad som inspirerar henne.

Sedan fick vi lyssna till Martin Emtenäs, tv-journalist och kanske mest känd från ”Mitt i naturen”, som delade med sig av sin skaparprocess, inte minst när han skapar för film/tv. Vi fick se fler exempel på hur en kan bygga stämmning och spänning kring vatten och fick med oss en del konkreta tips.

Vi avrundade träffen med en guidad inspirationsövning, där vi utifrån bilder tillsammans byggde en historia om vatten.

Tio praktiska tips för att skapa bra berättelser om vatten hittar du i utskriftsvänlig pdf-fil i högerspalten.

Temat följdes upp under september-oktober då vi tillsammans med naturfilmarna från Safari Sverige höll en kurs i att skapa film om vatten. Läs mer under rubriken Kurs: Gör vatten levande på film som du hittar i vänsterspalten.

Föredragshållare

Annika Wall är kommunikatör på institutionen för marina vetenskaper och har över 20 års erfarenhet av populärvetenskaplig kommunikation på Göteborgs universitet, bland annat från tv-programmet Vetenskapslandet. Hon är sedan många år också verksam som litteraturkritiker och författare, och skriver just nu romanen Mammor är också människor, den fristående uppföljaren till Jag borde sagt det först (Wahlström & Widstrand). 

Martin Emtenäs är svensk TV-journalist och författare. Tidigare programledare för SVT:s Mitt i naturen och Det stora fågeläventyret. 2008 tilldelades han Norrlands stora journalistpris för sitt arbete med Mitt i naturen. Martin delar under inspirationsdagen med sig att hur han tänker när han skapar film/TV. Hur han hittar en intressant historia om vatten och hur han berättar och gestaltar den.

Program

  • Introduktion
  • Föredrag, Att bygga en berättlse, Annika Wall
  • Föredrag, Gör vattnet levande i film, Martin Emtenäs
  • Inspirationsövning
  • Sammanfattning och avslut

 

Undrar du över något får du gärna konatkta oss. Marina nätverket för vattenpedagogik 

Dokumentation inspirationsträff

Att bygga en berättelse föreläsning av Annika Wall

Tipslista10 tips för att skapa bra berättelser om vatten

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2021-12-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?