Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Att sprida ringar på vatten

Digital konferens i vattenpedagogik 2021

Berätta om vatten

2021 års nationella konferens i vattenpedagogik: "Att sprida ringar på vatten 2021" genomfördes den 11 november på temat ”Berätta om vatten”. Under konferensen presenterades inspirerande exempel på olika sätt att berätta. Vi delade med oss av våra egna erfarenheter och fick ta del av hur andra gör och diskuterade frågor som är viktiga för nätverken att ta upp 2022.

Konferensen inleddes av Jakob Granit, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten. Han inledde med att visa en fin film om HaV:s verksamhet. Därefter delade han med sig av sin egen berättelse om hur han blev intresserad av att arbeta med vatten, en berättelse som tog avstamp i både nationella och internationella perspektiv.


Sveriges havsambassadör, Helen Ågren, fortsatte därefter med att sätta vattenmiljöerna i ett klimatperspektiv. Hon lyfte också hur viktiga ni deltagare inom de vattenpedagogiska nätverken är för att sprida vattenmedvetenhet. Hon uttryckte det ungefär såhär: Ni är mina viktigaste allierade. Utan er finns det ingen kunskap. Utan kunskap, inget engagemang, inget engagemang, ingen bättre vattenmiljö.
 

Därefter kom ett mycket uppskattat inspirationspass där vi fick höra hur fyra verksamheter från nätverken jobbar med att berätta om vatten.
 

Vattenverkstaden i Malmö arbetar med musik, sång och barnberättelser om Räkan Rut och hennes vänner. Oerhört inspirerande, tyckte konferensdeltagarna och Vattenverkstaden kommer nog få många förfrågningar om spelningar.
 

Missa inte presentationen om Lankälvskatedralen. Här gestaltar konstnärer naturen genom att skapa konstverk som visar livet i Lankälven, Bergslagen. Lankälvskatedralen lockar till spontana besök hos dem som passerar till fots eller på cykel.


Nästa verksamhet tog oss tillbaka i Malmö där vi fick bekanta oss med Projekt Unga havsambassadörer. Syftet var att stärka ungdomarnas röst i debatten. En skola tog fram underlag kring hur de vill att Ribersborgsstranden ska utvecklas. Eleverna bjöd sen in tjänstepersoner och politiker från kommunen och presenterade sina idéer.
 

I det sista inspirationspasset fick vi lyssna på en musiktstycke ur en torsks liv. I Project Breathless vill man se om man kan engagera människor med hjälp av andra sinnen. Istället för att i tabeller visa på hur mangan varit närvarande i torskens otoliter (tecken på syrebrist) har forskare och tonsättare skapat en ”melodi” som inte går att värja sig från…


Förmiddagen avslutades med en föreläsning och workshop i storytelling. Under passet fick vi lära oss mer om storytelling som metod för att berätta om vatten – och att öka vattenmedvetenheten. Ett härligt pass som skapade mer nyfikenhet kring ämnet.


Efter lunchen blev det diskussioner kring utveckling, samverkan inom nätverken och ett pass som blickade framåt mot 2022. Vad vill nätverken satsa på då?
 

Eftermiddagens höjdpunkt var annars vår alldeles egen Filmgala! Missa inte de fina filmerna som några av nätverkens medlemmar producerat under hösten filmkurs. Så inspirerande!

PROGRAM

Torsdag 11 november klockan 9.00–16.00

VÄLKOMMEN OCH INTRODUKTION

Välkommen! Jakob Granit, generaldirektör, Havs- och vattemyndigheten

Nytt från klimatkonferensen COP 26, kopplingen till vatten och behovet av att öka vattenmedvetenheten – Helén Ågren, Sveriges havsambassadör.

Presentation av nätverken – Havsmiljöinstitutet och SLU Centrum för naturvägledning.

INSPIRERANDE EXEMPEL

  • Musikturné med räkan Rut och hennes vänner, Stephanie Anvelid och Pär Glans, Vattenverkstaden.
  • Lankälvskatedralen - konstnärer gestaltar naturen. Helena Backius, Södra Hyttan.
  • Unga havsambassadörer – ett sätt att stärka ungas engagemang i havsmedvetenhet, Linn Johansson och Michael Palmgren, Marint kunskapscenter Malmö.
  • Torsktoner – Project Breathless, Anna Björn, Baltic Sea Science Center, Skansen.
     

PAUS

Storytelling som ger ringar på vattnet. Forskningskommunikatören Ragnhild Larsson leder en workshop där vi lär oss storytelling som metod för att berätta om vatten – och öka vattenmedvetenheten. Ragnhild lär ut hantverket och vi övar oss med konkreta exempel.

LUNCH

Utveckling och samverkan 2022, diskussioner

Utvecklingsbehov: Så kan våra verksamheter bli bättre på att sprida ringar på vatten.
Samverkan 2022: Vad kan vi göra tillsammans i nätverken för att stödja detta?

Filmgala! Världspremiär, med nya närproducerade filmer från höstens filmkurs för marina och limniska nätverken. Hur kan vi alla använda film för att berätta om vatten?

PAUS

Open space om att sprida ringar på vatten. Vi skapar gruppdiskussioner kring engagerande teman. Open Space-formatet är kreativt, dynamiskt och alla kan bidra med inspiration och erfarenhetsutbyte. Föreslå gärna teman.

SUMMERING, AVSLUTNING OCH TACK!

Evenemanget har ägt rum.

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2021-12-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?