Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

PoddPoolen

 

Här kan du dyka ned och förhoppningsvis hitta något spännande om havet att lyssna på – när du är ute och promenerar eller bara tar det lugnt.

I PoddPoolen finns både svenska och internationella poddar med lite olika profil, men alla med samma mål – att öka kunskapen, känslan och engagemanget för havet. Glöm inte att tipsa om och kanske använda dessa i din verksamhet också. Det finns en stor variation i innehåll, vinkel och förstås språk. Hoppas du kan hitta en favorit… eller flera!

Hjälp oss att fylla PoddPoolen med fler tips, maila till: marinpedagogik@havsmiljoinstitutet.se

OBS! Några poddar kräver att du har Spotify.

Svenska poddar

Algpodden
Möt algforskarna Ellen Schagerstöm och Angela Wulff som reder ut missförstånd kring alger och djupdyker i sitt favoritämne – vad är till exempel skillnaden på alger och sjögräs? Hur fungerar mareld och vad är egentligen surt kärringhår?
Längd avsnitt: 16 min.
 

Hav och Samhälle Podcast
En podd som vill lyfta och bredda intresset för havsfrågor. Intervjuer med havsforskare och andra som arbetar med havet på olika sätt. Podden har funnits sedan 2017 och produceras av Centrum för hav och samhälle, Göteborgs universitet.
Längd avsnitt: 20–60 min.
 

Havspodden
Havspodden är en podcast för alla som älskar havet med allt vad det innebär. Det serveras intervjuer och reportage. Producerad av Daria Kolodyazhnaya och Jesper Ström, båda dykare och biogeovetare.
Längd avsnitt: 20–60 min.


Vatten är mer än bara vatten
Intervjuer med forskare och vattenexperter och andra vattenintresserade om havs- och vattenmiljöfrågor. Möt bland andra biologen Johanna Bergman och naturfotografen Johan Hammar. Producerad av Länsstyrelsen Södermanland.
Längd avsnitt: 15–20 min.

Under havsytan
En podd om havet och kusten, med fokus på västkusten. Medverkar gör marinbiologerna Marcus Stenegren och Lina Rasmusson. Producerad av Informationscentralen för Västerhavet, Länsstyrelsen Västra Götaland.
Längd avsnitt: ca 30 min


Vrakpodden
Följ med till Östersjöns hemliga undervattensvärld. Här serveras dramatiska berättelser om människoöden och historiska händelser utifrån skeppsvrak och lämningar på havets botten. Nya experter i varje avsnitt. Producerad av Vrak – Museum of Wrecks.
Längd avsnitt: ca 30 min.

Östersjöpodden
Podd som fångar upp aktuella ämnen intervjuar gäster med specialkunskaper som delar med sig av sin kunskap, till exempel den ständigt aktuella frågan om sill och strömming, och fisket på denna fisk. Producerad av Stockholms universitets Östersjöcentrum.
Längd avsnitt: 25–35 min.
 

Nordiska poddar

Havets stemmer
För den som vill öva sin danska och är intresserad av en lite mer djuplodad, sinnlig koppling mellan havet, människan, konsten och kulturen. Producerad av Atlas magasin, Danmark.
Längd avsnitt: ca 1 tim.

 

Havpodden
En samling kortare poddar med blandat innehåll – forskarintervjuer om torsk, bläckfiskar, havsförsurning, havet som ekosystem m.m. Producerad av Havforskningsinstituttet, Norge.
Längd avsnitt: 6–12 min


Kystpuls
Norsk podd med flera högaktuella ämnen som marint skräp, sjömat, mineralbrytning och havsbaserad vindkraft. Producerad av Senter for Hav og Arktis, Tromsø.
Längd avsnitt: 20–30 min.

 

Samtal runt Östersjön
Tolv avsnitt (finns även kortversioner) om Östersjöns miljö och "miljöhjältar" – forskare m.fl. Serien togs fram för att fira den åländska Östersjöfondens 30-års jubileum, men innehållet är förstås alltjämt aktuellt. Producerad av Östersjöfonden. 
Längd avsnitt: 40–50 min 

Ud i det blå – Vores hav og klimaudfordringerne
Dansk podcast-serie där forskare och ideella krafter guidar runt i de många utmaningar som havet står inför. Podcasten är utgivet av Velux fonden och lanserades i samband med Världshavsdagen 2022.
Längd på avsnitt: ca 20 min

Vattenpodden
Åländsk podd om åtgärdsarbetet på land för bättre vattenkvalitet i sjöar och hav. Fokus på de utmaningar som finns inom jordbruket, intervjuer med lantbrukare, fruktodlare m.fl. Producerad av Ålands vatten AB.
Längd avsnitt: 20–45 min.

 

Internationella poddar

Big Deep – An Ocean Podcast
Personliga berättelser av och om forskare, dykare, filmare m.fl. om deras upplevelser under ytan.
Längd avsnitt: ca 20 min.

 

 

If Oceans Could Speak

En poddserie med fokus på det marina livet i Arktis med syftet att upplysa och engagera. Producerad av forskare aktiva inom EU4Ocean Coalition for Ocean Literacy.

Längd avsnitt: 30–40 min.

 

Meet the Ocean
Poddar av varierande längd med olika teman som använder sig av storytelling – ett blandat persongalleri delar med sig av sin relation till havet.
Längd avsnitt: 5–50 min.

 

Not a Dolphin
Podd med fokus på tumlare, till exempel den utrotningshotade ”vaquitan” som lever längs Kaliforniens och Mexikos kuster, och andra marina däggdjur. Få till exempel reda på skillnaden mellan tumlare och delfiner!
Längd avsnitt: ca 15–60 min.

 

Ocean Protect Podcast
Fokus på miljöutmaningar, forskning, samverkan m.m i Australien och andra delar av Sydostasien. Programledarna kanske lite ”överfestliga”, men bra ämnen.
Längd avsnitt: 20–60 min.

 

Science and the Sea
Korta minipoddar med olika teman. Producerad av Marine Science Institute, Port Aransas - Texas University, Austin.
Längd avsnitt: 3 min.
 

 

Speak up for Blue
En samlingssida med många poddar om havsmiljö och havsmedvetenhet. Stort urval om marina däggdjur, hajar, klimatfrågan, skräp i havet m.m.
Längd avsnitt: 10–60 min.

 

 

 

 

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2022-06-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://havsmiljoinstitutet.se/verksamhet/projekt/marin-pedagogik/poddpoolen/
Utskriftsdatum: 2022-07-07