Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter från Havsmiljöinstitutet

 • Västerhavet 2017: Våra båtvanor en utmaning för framtidens västerhav

  [2017-05-16] Tidningen Västerhavet har i år temat "Framtidens utmaningar", där trycket mot kusten lyfts som en av de viktigaste.

 • Kraftfulla åtgärder krävs för att klara sjöfartens miljöutmaningar

  [2017-03-09] Det behövs många och samordnade åtgärder för att klara de stora miljöutmaningar som sjöfarten står inför. Det skriver flera av författarna i publikationen Åtgärder för att minska sjöfartens påverkan på havsmiljön. ¿ Forskarvärlden behöver arbeta tillsammans med både sjöfartens egna aktörer, dess användare och berörda myndigheter för att en varaktig förändring ska kunna komma till stånd, säger Eva-Lotta Sundblad, Havsmiljöinstitutet.

 • Fosfor i matindustrin bidrar till övergödning i havet

  [2016-11-25] Livsmedelsindustrins tillsatser av fosfor i maten är så stora att de utgör ett hot mot miljön i sjöar och hav. Det visar en analys från Havsmiljöinstitutet.

 • Bättre bedömning av miljötillståndet i svenska vatten med nya metoder

  [2016-10-10] Att utveckla bättre och säkrare metoder för bedömning av hur svenska sjöar, vattendrag och kustområden mår. Det är vad ett trettiotal svenska och danska forskare har arbetat med under fem år i den stora forskningssatsningen WATERS. Nu avslutas forskningsprogrammet och de samlade resultaten presenteras i Göteborg 11-12 oktober vid Havsmiljöinstitutets konferensen "Hav och samhälle 2016: Bättre bedömning av vattenmiljöns tillstånd - från vetenskap till förvaltning".

 • Havsmiljöinstitutets styrelse på plats

  [2016-08-30] Nyligen beslutades att Havsmiljöinstitutet får en styrelse. Styrelsen ersätter det tidigare rådet och har till skillnad från detta i uppgift att fatta beslut om och göra uppföljningar av Havsmiljöinstitutets verksamhet.

 • Havsmiljöinstitutet i Almedalen 2016: Matens roll för övergödningen av havet

  [2016-06-28] Havsmiljöinstitutet är i år med och arrangerar två seminarier i Almedalen på Östersjödagarnas arena. Ett av dem tar upp hur livsmedelsstrategin kan utformas och tillämpas för att leva upp till miljömålen Ingen övergödning och Hav i balans. Det andra handlar om vem som bär ansvaret för att skapa en hållbar matkonsumtion för havsmiljön.

 • Smart mat från Västerhavet

  [2016-06-23] Havens fiskbestånd är hårt pressade av långvarigt och intensivt fiske, och traditionell fiskodling i öppna kassar är förknippad med stor påverkan på omgivningen. Samtidigt är fisk och skaldjur bland det nyttigaste vi kan äta. Just därför forskas det på olika odlingssystem som kan ge maximal nytta med minsta möjliga miljöpåverkan.

 • Fisket hotar matfiskbestånd och biologisk mångfald

  [2016-05-25] Svenska bestånd av de vanliga matfiskarna torsk, kolja, långa, kummel och hälleflundra är hotade. Fisket utgör ett av de allvarligaste problemen för den biologiska mångfalden i Västerhavet enligt Havsmiljöinstitutets senaste analys av miljötillståndet i svenska hav som redovisas i rapporten Havet 2015/1016.

Fler nyheter

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2016-10-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?