Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Starta eller stoppa snurran

Detta är Havsmiljöinstitutet

Havsmiljöinstitutet arbetar för att ge en samlad och forskningsbaserad bild av hur havet mår runt Sveriges kuster. Vi analyserar och sammanställer vetenskaplig kunskap för att öka förståelsen om havsmiljöproblemen och vad vi kan göra åt dem. Inom institutet samverkar Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet för att bistå myndigheter och andra aktörer inom havsmiljöområdet med vetenskaplig kompetens.

Den marina forskningen har breddats och omfattar idag inte bara naturvetenskap, utan även flera discipliner som beskriver hur samhällets inverkan på havsmiljön ser ut. Så gott som alla de hot vi ser mot havet kan spåras tillbaka till människans sätt att leva. För att kunna utforma åtgärder för nödvändiga omställningar, som kan leda till en bättre havsmiljö, krävs analyser och synteser som överskrider ämnesgränserna. Inom Havsmiljöinstitutet arbetar forskare från ett flertal discipliner inom samhällsvetenskap, naturvetenskap och teknik.

Havsmiljöinstitutet i Almedalen

Gör en insats för havet: kom och plogga – plocka skräp och jogga – med oss under Almedalsveckan i Visby.

Havsmiljöinstitutet arbetar sedan tidigare med plastens påverkar på havet ur ett vetenskapligt perspektiv. För att belysa problemet med nedskräpning mer vardagsnära, bjuder institutet in till ploggning under Almedalsveckan.

Tillsammans ploggar vi för havet tisdag 4/7–fredag 7/7 kl 08.00–08.45. Samling där Donnersgatan möter Strandvägen, H525. Alla är varmt välkomna att vara med!

Läs mer om "Plogga för havet"

Länk till evenemanget i Almedalsprogrammet

Vad vi äter har betydelse för vår havsmiljö - två seminarier under Almedalsveckan

Havsmiljöinstitutet är medarrangör i två seminarier under Almedalsveckan. Det ena har titeln Kraftfulla tag mot övergödningens drivkrafter. Det handlar om hur vi kan identifiera och dra nytta av omställningsåtgärder som både minskar klimatpåverkan och övergödningen. Almedalsbiblioteket, onsdag 5 juli kl 11.00-11.45.

Länk till seminariet i Almedalsprogrammet

Länk till livesändning och inspelning av seminariet

Det andra seminariet har titeln Vad krävs för en hållbar matkonsumtion? Köttkonsumtionen i Sverige ligger på en rekordnivå trots ett växande intresse för vegetarisk mat. Sett utifrån FN:s hållbarhetsmål nr 12 om hållbar konsumtion och produktion – och med tanke på klimatförändringar och miljötillståndet i Östersjön – gör vi tillräckligt för en hållbar matkonsumtion? Almedalsbiblioteket, torsdag 6 juli kl 11.00-11.45

Länk till seminarier i Almedalsprogrammet

Länk till livesändning och inspelning av seminariet

Länk till mer information om alla våra seminarier

Matens betydelse för havets hälsa

Mat är en av de viktigaste faktorerna bakom övergödning och syrebrist i havet. I västvärlden äter vi mer protein än vi behöver och ju mer vi äter desto mer näringsämnen läcker ut i havet. Vi behöver ändra våra matvanor för att vända utvecklingen och det finns det många som kan göra mer för att det ska hända. Däribland politiker, mataffärer, TV-kockar och mattidningar.

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2017-07-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?