Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Starta eller stoppa snurran

Detta är Havsmiljöinstitutet

Havsmiljöinstitutet arbetar för att ge en samlad och forskningsbaserad bild av hur havet mår runt Sveriges kuster. Vi analyserar och sammanställer vetenskaplig kunskap för att öka förståelsen om havsmiljöproblemen och vad vi kan göra åt dem. Inom institutet samverkar Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet för att bistå myndigheter och andra aktörer inom havsmiljöområdet med vetenskaplig kompetens.

Den marina forskningen har breddats och omfattar idag inte bara naturvetenskap, utan även flera discipliner som beskriver hur samhällets inverkan på havsmiljön ser ut. Så gott som alla de hot vi ser mot havet kan spåras tillbaka till människans sätt att leva. För att kunna utforma åtgärder för nödvändiga omställningar, som kan leda till en bättre havsmiljö, krävs analyser och synteser som överskrider ämnesgränserna. Inom Havsmiljöinstitutet arbetar forskare från ett flertal discipliner inom samhällsvetenskap, naturvetenskap och teknik.

Ny rapport om orsaker bakom minskande syrehalter i Bottenhavet

Syrehalterna i Bottenhavets bottenvatten har minskat sedan 1970-talet, och minskningen har accelererat sedan 1990. Detta kan på sikt få konsekvenser för till exempel bottenlevande organismer. För att ha möjlighet åtgärda denna försämring är det nödvändigt att identifiera dess orsaker. Med hjälp av tidsserieanalyser och modellanalyser utifrån miljöövervaknings- och forskningsdata försöker man hitta orsakerna till den observerade syrehaltsminskningen. Resultatet presenteras i en rapport i Havsmiljöinstitutets rapportserie.

Läs mer om orsakerna till minskade syrehalter i Bottenhavet

Havet 1988: Utveckling som gav miljöskuld

År 1988 hamnade massdöd bland sälar och mördaralger på löpsedlarna. Det hotade havet tog plats i medierna och miljöfrågorna lyftes i politiken. Med hjälp av ett trettiotal författare har Havsmiljöinstitutet gjort en djupdykning ner i en tid då människans påverkan på havet blev allt tydligare, men då också medvetenheten om miljöproblemen ökade dramatiskt. Resultatet presenteras nu i Havet 1988.

Läs, ladda ner eller beställ Havet 1988
 

Matens betydelse för havets hälsa

Mat är en av de viktigaste faktorerna bakom övergödning och syrebrist i havet. I västvärlden äter vi mer protein än vi behöver och ju mer vi äter desto mer näringsämnen läcker ut i havet. Vi behöver ändra våra matvanor för att vända utvecklingen och det finns det många som kan göra mer för att det ska hända. Däribland politiker, mataffärer, TV-kockar och mattidningar.

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2017-12-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?