Effektuppföljning av åtgärder | Havsmiljöinstitutet

Effektuppföljning av åtgärder

Beslut om åtgärdsprogram som kan minska belastningen på havsmiljön och förbättra dess status tas regelbundet som en del av både vatten- och havsmiljöförvaltningen. Syftet med projektet var att undersöka i vilken utsträckning som effekter av åtgärder som kan påverka tillståndet i havsmiljön, främst fysiska åtgärder, följs upp och utvärderas i Sverige. Projektet genomfördes 2021–2022.

Uppdragsgivare/finansiär: Egeninitierat
Kontaktperson: Ulla Li Zweifel, ullali.zweifel@havsmiljoinstitutet.se

Beslut om åtgärdsprogram för att minska belastning på havsmiljön och förbättra dess tillstånd tas regelbundet som en del av vattenförvaltningen, havsmiljöförvaltningen och Sveriges åtaganden i regionala havsmiljökonventioner. Som ett resultat av detta genomförs åtgärder kontinuerligt av myndigheter, kommuner, verksamheter och enskilda medborgare. En uppskattning av dessa åtgärders effekter behövs för att kunna anpassa och optimera åtgärdsprogram, välja kostnadseffektiva åtgärder och för att bedöma om de är tillräckliga för att nå uppsatta miljömål inom en rimlig tidsram.

Syftet med projektet var att undersöka i vilken utsträckning som effekter av åtgärder med koppling till havsmiljön följs upp och utvärderas i Sverige. Projektet fokuserade på fysiska åtgärder som genomförs med stöd av statliga bidrag som ges för att stimulera till så kallade frivilliga åtgärder. Dessa åtgärder handlar till exempel att anlägga våtmarker, ta bort vandringshinder för fisk, eller strukturkalka jordbruksmark. En annan åtgärdstyp som ingick i projektet var inrättandet skyddade områden.

Projektet identifierade brister i kunskap om effekter för flera vanligt förekommande åtgärdstyper som genomförs för att förbättra tillståndet eller minska påverkan på kust och hav. Brister i data och information om genomförda åtgärder försvårar utvärdering av åtgärder. För att förbättra situationen finns ett starkt behov av tydligare systematik och långsiktighet i uppföljning av åtgärder.

I anslutning till projekt anordnade Havsmiljöinstitutet ett möte våren 2022 för att tillsammans med forskare och myndighetspersoner diskutera kunskapsläget om effekter av åtgärder. Under mötet formulerades en rad förslag för att förverkliga en mer organiserad uppföljning av effekter av åtgärder. Vid workshoppen och samtal med utredare på myndigheter framkom att ett otydligt ansvar för samordning mellan myndigheter är en starkt bidragande faktor till de identifierade bristerna i uppföljning. I projektrapporten lyfts därför bland annat behovet av att förtydliga myndigheters ansvar för att samordna uppföljning och utvärdering av effekter av åtgärder.

Här kan du ta del av en sammanfattning från workshopen Uppföljning av effekter av åtgärder