Att sprida ringar på vatten 2024 | Havsmiljöinstitutet
Bild
Akvarell med land, stad, vatten och hav
Foto: Ida Wendt
Länkstig

Att sprida ringar på vatten 2024

Hållbarhet & miljö
Utbildning & lärande

Välkommen till mötesplatsen för dig som arbetar pedagogiskt för att skapa engagemang för hav och vatten. I år hålls konferensen Att sprida ringar på vatten 2024 på SLU, Campus Ultuna i Uppsala, 9–10 oktober. Konferensen riktar sig både till dig som arbetar med pedagogisk verksamhet kopplad till marin miljö och till sötvattensmiljöer.

Konferens
Datum
9 okt 2024 - 10 okt 2024
Antal platser
80
Kostnad
Kostnadsfritt, men deltagarna står själva för eventuell resa och boende.
Tillgänglighet
Tillgänglighetsanpassade lokaler
Sista anmälningsdag
26 september 2024

Arrangör
Havsmiljöinstitutet, SLU Centrum för naturvägledning
Anmälan är stängd.

Under konferensen träffas vi för att lära av varandra, knyta nya kontakter och ta del av inspirerande föreläsningar och workshops. Konferensen kombineras med tre studiebesök: En vandring längs Fyrisån i Uppsala, ett besök på utställningen Värld av vatten på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm samt ett besök på utställningen Väsen, Baltic Sea Science Center, Skansen.

Preliminärt program

ONSDAG 9 OKTOBER

9:00-12:00 Studiebesök: Fyrisåvandringen i Uppsala.
En guidad vandring längs delar av Fyrisån där vi får ta del av de pedagogiska tankarna bakom vandringen och hur upplägget kan appliceras på andra platser. Läs om vandringen här.

12:00-13:00 Lunch, registrering och mingel

13:00-17:30 Inspirationsföreläsningar och parallella workshops

18:00 Gemensam middag

Inspirationsföreläsningar:

Lärplatser för restaurering av våtmarker och mindre vattendrag. Elias Regelin, Biosfärkoordinator Nedre Dalälven, berättar om hur de tänkt när de arbetat fram pedagogiska lärplatser vid Dalälven.

Kopplat till projektet ovan presenterar SLU Centrum för naturvägledning en ny checklista för hur vi kan skapa dialog i landskapet kring våtmarker.

Havsmedvetenhet Skåne och Ungas röst för Östersjön. Elinor Hermansson, pedagog på Marint kunskapscenter Malmö/naturum Öresund och Hanna Fransson, Baltic Sea Science Center, presenterar två projekt som utforskar olika metoder med det gemensamma målet att öka ungas engagemang i frågor som rör hav och miljö.

Workshops (1,5 tim, valbara, välj en av de fyra i ett senare steg):

1. Hur kan vi prata mer om havet i skolan? Stiftelsen Voice of the Ocean presenterar den nya sajten Havet i skolan – en utbildningsplattform med fokus på havet. Under workshoppen vill de tillsammans med deltagarna hitta enkla sätt att ta in havet i undervisningen, dela erfarenheter och hitta sätt att ge stöd åt varandra. Målet är att få med sig konkreta tips att ta med till klassrummet.

Workshopledare: Niklas Nilsson, projektledare, Carl-Johan Markstedt, lärare och Ville Engberg, kommunikationsansvarig, Voice of the Ocean.

2. Det fantasiskapande algherbariet. Inspirerad av undervattens-science fiction och kvinnliga algpionjärers arbete rör vi oss ner under ytan. Vi hittar nya sätt att föreställa oss havet och vår värld med hjälp av alger som ett kreativt, estetiskt och multisensoriskt medium. Deltagarna får skapa ”bilder” i ett personligt algherbarium och utveckla egna berättelser kring motiven.

Workshopledare: Caroline Elgh, konstcurator och tvärvetenskaplig kulturforskare. Caroline är doktorand vid Linköpings universitet och verksam inom det nya forskningsfältet havshumaniora som binder samman naturvetenskap, humaniora och konst.

3. Rädda Riskköping från översvämning! I workshoppen om spelet Riskköping får deltagaren utforska vilka risker som hänger ihop med hur bygger ett samhälle, hur det kan påverkas av exempelvis översvämningar, samt hur konsekvenserna kan hanteras och förebyggas. Riskköping består av en fysisk modell med en matta, träklossar, tyg och papper som symboliserar bebyggelse, vägar och vatten. Vi diskuterar erfarenhet av användning spelet i olika målgrupper och demonstrerar exempel på några andra pedagogiska verktyg och spel som utveckats vid RiskLab®, Karlstads universitet.

Workshopledare: Emelie Hindersson, koordinator, och Nina Christensson, forskare och lektor i biologididaktik. RiskLab®, Karlstads universitet.

4. Våra minnen av vatten. Under den här kreativa workshoppen får deltagarna pröva på story telling tillsammans med konstnären Jeanette Schäring. Deltagarna får reflektera över vattens olika form, färg, rörelse och doft, och arbeta stort med sina händer. Målet är att väcka fantasin för att tillsammans skapa minnen och berättelser som kan ge en större förståelse för vattnets innebörd i allting. Jeanette gjorde en liknande övning kring vatten, färg och ekologi tillsammans med skolbarn i sin utställning i The Sacred Room of Blue and Unknown Waters i Sollentuna.

Workshopledare: Jeanette Schäring, konstnär som bland annat utforskar hur vi alla är sammanflätade i ekosfären.

TORSDAG 10 OKTOBER

8:30–9:00 Morgonmingel och rigga utställning (som visas under förmiddagens fika)

9:00-12:00 Introduktion och återkoppling från gårdagen

Panelsamtal. Hur arbetar vi med hållbarhet kring vatten utifrån olika perspektiv, t.ex. utomhusbaserat lärande.

Fika, mingel och tid att kika på utställning och bokbord

Spaning – hur ser framtiden ut för vattenpedagogiken?
Per Sonnvik, SLU Centrum för naturvägledning

12:00 Lunch

13:00-17:00 Studiebesök i Stockholm.
Vi färdas i hyrd buss mot Stockholm och besöker:

Naturhistoriska riksmuseet.
Museets pedagoger guidar oss i den nya utställningen Värld av vatten. Vi får höra hur de använt riksmuseets samlingar för att skapa en helt ny utställning på ett hållbart sätt. Vi får också ta del av hur pedagogerna har tänkt, vilka problem de stött på och hur de har löst dem. Läs om utställningen här.

Baltic Sea Science Center. Vi besöker den nya utställningen Nordiska väsen - rödlistan. En fotoutställning som använder folktron för att skapa dialog, väcka engagemang och öka kunskapen för Östersjöns miljö. Konstnären, Linnéa Jägrud finns på plats och berättar om greppet att använda väsen för att kommunicera vetenskap. Det finns även möjlighet att upptäcka centrets övriga delar med fokus på Östersjöns mångfald och utmaningar. Läs om BSSC här.

Kl. 17:00 Konferensen avslutas på Skansen.
De som vill åka åter mot Uppsala C gör det i buss som anländer där ca kl. 18:30.

Med reservation för ändringar.

Avbokning

Om du behöver avboka din anmälan meddelar du det till Per Sonnvik på SLU CNV per.sonnvik@slu.se, 018-672444, senast 30 september. Vid utebliven eller sen avbokning behöver vi ta ut en kostnad på 1000 kr.

Finansiering av konferensen

På uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten samordnar Havsmiljöinstitutet och SLU Centrum för naturvägledning de nationella nätverken för marin respektive limnisk pedagogik. Den årliga nationella konferensen arrangeras gemensamt och finansieras av medel från Havs- och vattenmyndigheten.

Kontakt

Havsmiljöinstitutet

Tina Johansen Lilja, tina.johansen@havsmiljoinstitutet.se, 0733-467513

Maria Lewander, maria.lewander@havsmiljoinstitutet.se
0709-46 88 52

SLU Centrum för naturvägledning

Per Sonnvik, per.sonnvik@slu.se, 018-672444

Katrin Jones Hammarlund, katrin.jones.hammarlund@slu.se, 073-800 92 45

Läs om tidigare nationella konferenser i vattenpedagogik här.