Sammanfattning: Äventyr i Vattenriket, 3–4 oktober | Havsmiljöinstitutet
Bild
Bild som visar Vattenrike Kristianstads byggnad
Foto: Sam Peterson
Länkstig

Sammanfattning: Äventyr i Vattenriket, 3–4 oktober

Den 3 oktober samlades ett gäng förväntansfulla deltagare från marina nätverket i vattenpedagogik i naturum Kristianstad Vattenrike för två dagars upplevelser inne och ute.

Träffen startade i de fina lokalerna och Karin Magntorn, Vattenrikets verksamhetschef hälsade välkomna. Karin berättade om hur ett vattensjukt område omvandlades till en oas rik på biologisk mångdfald. Det som tidigare var vattensjukt började benämnas som vattenrikt och så var vattenriket ett faktum. Men det tog lite tid. Hela utvecklingen från ett ”träsk” i centrala stan startade i slutet av 80-talet. Idag kan Kristianstad stoltsera med ett innehållsrikt och vackert naturum med 100 000 besökare per år. Till vattenriket räknas också ett ett stort område som sträcker sig ända ned mot kusten och förenar både sjöar, vattendrag och hav. 

Bild
Karin Magntorn hälsar välkommen.
– Vattenriket utgör bara 2 promille av Sveriges yta, men här finns 20 procent av landets hotade arter, berättar Karin Magntorn, verksamhetsledare.
Foto: Maria Lewander

Pedagogiken i vattenriket

Sam Peterson, pedagog, berättade om den omfattande skolverksamhet som bedrivs i Vattenriket. Här tar man emot över 100 klasser per år från förskolan till gymnasiet och har en väl utvecklad pedagogisk filosofi som mynnar ut i att förstahandsupplevelser i naturen leder till positiva förändringar för barn och unga. Skolklasser involveras ofta också i praktiska projekt där de hjälper med exempelvis naturinventeringar av olika slag, eller konstprojekt som resulterat i vackra papier-machéfigurer av vattenorganismer.

– Vi vill väcka förundran, lusten att upptäcka och kreativiteten hos eleverna!
Sam Peterson, pedagog.  

Bild
Person som berättar i föreläsningssal
Erik Kolström, pedagog på Vattenriket, berättar om utvecklingen av Östersjökompassen, ett pedagogiskt hjälpmedel för att beskriva ekosystemtjänster i Östersjön.
Foto: Maria Lewander

Ett projekt man arbetat extra mycket med är ”Östersjökompassen” som på ett pedagogiskt vis vill hjälpa användarna att förstå hur Östersjön bidrar till olika ekosystemtjänster. Vattenrikets pedagog Erik Kolström visade det fina materialet som han själv varit med och skapat grafiken till.

Vattenriket har också en rik programverksamhet som riktar sig till människor i alla åldrar. Lokalerna är fulla av intresseväckande installationer samt en spännande farkost vid namn Opteryx. Denna fick träffens deltagare chans att testa under den egna upptäcktsrundan i lokalerna som avslutade detta pass. 

Havens uppfinningsrikedom

Forskaren och författaren Fredrik Moberg höll sedan en digital inspirationsföreläsning om marin biomimikry. Han lyfte havens uppfinningsrikedom när det gäller smarta lösningar där naturen ligger ett steg före. Till exempel har den lilla koffertfisken inspirerat bildesigners, kungsfiskaren stått modell för utseendet på de japanska snabbtågens (shinkansens) lok och simmaren Michael Phelps ”hajdräkt” lånat sin design från hajarnas skinn. Det sistnämnda är även något som kan användas för att ge båtskrov mindre friktion mot vattnet. Annat fiffigt som Fredrik nämnde var:

  • Blåmusslornas byssustrådar byggs upp av starka proteiner kan användas som ”lim” inom kirurgin och även inom utvecklingen av miljösmart rostskydd. 
  • Bio Wave är ett förnybart energisystem som lånat sin design från havets kelpskogar och deras rörelse i havets djup. 
  • Ett brittiskt företag har utvecklat en process som efterliknar korallrevens ekosystem, där utsläppen från betongtillverkning i stället leder till att koldioxiden fixeras.
  • Den så kallade lotuseffekten är naturens egen förmåga att ”impregnera ytor”. Uttrycket har hämtats från lotusblommans ojämna vaxskikt. Det har efterliknats vid utformning av ytbehandling på allt ifrån flygplan till husfasader, vägskyltar, regnkläder m.m. 

Idétorg dag 1

Eftermiddagen fortsatte med idéutbyten från träffens deltagare. Robert Ekholm, naturum Blekinge, presenterade ett fint utomhuspedagogiskt material Skogen och vattnet, som de varit med och utvecklat tillsammans med Skogsstyrelsen. Ett rikt kompendium beskriver praktiska övningar med olika inriktning och fokus på skogens ekosystem. Flera övningar kretsar kring vatten och även kopplingarna till havsmiljön.

Pedagogen Anette Aspegren Güldorff berättade om sitt arbete med Ekoturen, en rullande naturskola som hon drev under många år och som fungerade som Norrköpings kommuns naturskoleverksamhet. Det blev många äventyr i söta och salta vatten med aktiviteter ute vid Arkösund. Tyvärr gjorde besparingar att verksamheten fick läggas på is, men Annette, som idag jobbar som lärare, har inte gett upp hoppet om att kunna väcka liv i något liknande igen.  

Bild
Marie Lenngren från Lilla havsbutiken föreläser.
Marinbiologen och författaren Marie Lenngren driver en butik med produkter från havet. Hon funderar mycket kring hur företagande för en god sak också kan bära sig ekonomiskt. Marie bjöd på spännande havssmaker, ett kul sätt att kommunicera om havet.
Foto: Maria Lewander

Renate Foks, Kalmar kommun och Vattendetektiverna, tog fram Fiskvandringsspelet som vi fick prova på att spela. En spelduk på golvet och en rejäl tärning tog oss från källa till hav och tillbaka längs en tänkt vandringsväg för fisk. Faror och utmaningar lurade på vägen men vi lyckades få riktigt många fiskar att överleva.

Marinbiologen Marie Lenngren arbetade under många år på Göteborgs universitet men sadlade sedan om och började skriva barnböcker om havet. Boken om Lilla Noriko har hittat sin publik och Marie vill gärna utforska och diskutera hur man som företagare kan verka för att göra gott, och samtidigt kunna leva på sin verksamhet. Förutom sajten Hej Noriko med marinpedaogiskt material, där man exempelvis kan testa vilken tångsort man är, driver Marie även Lilla havsbutiken.  Här säljs olika pedagogiska böcker om havet, samt en blandning av kul produkter med havsanknytning. Träffens deltagare fick också smaka på sjöpungstonic, tångknäcke och sockertångsfudge. En riktig hit så här i slutet av dagen.

Idétorg dag 2: Nytt material om Östersjön på gång

Bild
Två personer genomför laborationsövning.
Cathrine Casimir, Nova gymnasium, Simrishamn och Rikard Green, naturum Blekinge får "torskrom" att sväva precis vid språngskiktet. Lyckan är total.
Foto: Maria Lewander

Träffens andra dag inleddes av Michaela Lundell, Stockholms universitets Östersjöcentrum, som presenterade en första version av ett helt nytt pedagogiskt material om Östersjöns miljö. Vi fick följa med på en resa genom tid och rum och följa Östersjöns utveckling från en stor smältvattensjö till dagens innanhav. Michaela har samarbetat med forskare och resultatet blir ett gediget material som vänder sig framför allt till elever i högstadiet och gymnasiet. Materialet finns ännu så länge bara som en betaversion, men det går bra att kika på i länklistan. Vi fick också laborera med salthalter och torskägg för att studera hur äggen flyter i det språngskikt som bildas mellan det tyngre saltvattnet och det bräckta vattnet ovanför. Precis där flyter äggen till Östersjöns blivande torskyngel. Yngel som måste kämpa för sin överlevnad både mot för låga salthalter och för låga syrehalter.

Ut på äventyr

Bild
Personer lyssnar på guide utomhus.
Per Torstensson, Vattenrikets ekolog, berättar om Köpinge våtmarks historia och utveckling. Samverkan med markägaren har varit central i framgångarna med denna åtgärd.
Foto: Tina Johansen Lilja

Efter morgonens pass inomhus var det äntligen dags att bege sig ut i fält. Första stopp var vid Köpinge våtmark där vattenrikets ekolog Per Torstensson mötte upp på den soliga, men blåsiga skåneslätten. Per berättade om den dialog som först fördes med markägaren för att hitta den bästa platsen för våtmarken och vilket engagemang som krävdes. Våtmarken består dels av en större damm där fosfor och kväve samlas. Det näringsrika vattnet i dammen kan användas för bevattning av fälten runtomkring. Från dammen rinner vattnet vidare till ett större mer bevuxet område rikt på fisk, fågel och trollsländor. Näringsupptaget i våtmarken minskar avrinningen till närliggande Helge å och bidrar i förlängningen till att lite mindre näring rinner ut och övergöder Östersjön.

Bild
Personer lyssnar på guide på strand.
Sam Peterson, pedagog på Vattenriket visar organismer och tipsar om hur vi kan berätta om dem.
Foto: Tina Johansen Lilja

Färden gick sen vidare ut mot stranden vid Snickarhaken, strax söder om Åhus. Här åts först lunch i solskenet i lä från den starka vinden. Därefter visade Sam Peterson Vattenrikets uteklassrum som består av fyra låsta lådor i området. Vi fick bekanta oss med en av lådorna som innehåller allt man kan behöva för en upptäcktsstund vid havet. Här samsas håvar, skrapor, baljor och artfaktablad i ett intrikat pussel som kräver visst ordningssinne. Lådorna är låsta med kodlås och lärare kan själva utnyttja redskapen för en lektion vid havet. Träffens alla deltagare ville genast omsätta teori i praktik. På med vadarbyxor och ut och håva i det långgrunda vattnet. Vi hittade välväxt blåstång utan påväxt. Tångräkor, tångmärlor, tånggråsuggor, öronmaneter med flera organismer lät sig fångas in för en stund och studeras närmare. Sam visade till exempel hur sandräkor kunde ändra färg beroende på omgivningen. 

Det blev en härlig dag och vi missade nästan bussen tillbaka till Kristianstad för att det var så spännande på stranden. 

Bild
Folk står i vadarbyxor i långgrunt vatten på sandstrand.
En fantastisk dag och träff är snart till ända. Alla har håvat, samlat, samtalat och lärt sig något nytt. Energi, inspiration och glädje finns med i bagaget hem.
Foto: Karin Magntorn

Åter till naturum

Väl tillbaka i stan så avrundades träffen med lite slutord där Sam tackades ordentligt för sin fina insats som värd för denna trätt. Bengt Wallin, båtmässearrangör, visade en brittisk film som sponsrats av ett känt bilmärke. Men filmen berättade en fin liten historia om barns längtan till havet. Deltagarna fick avslutningsvis säga ett ord om hur de kände sig – ord som glädje, lycka, inspiration och energi upprepades i salen. Det har varit två lärorika och härliga dagar. 

Träffens program

Tisdag 3 oktober

12:00 Välkommen till lunch (Bistro Årum)

MÖTET STARTAR

13:00 Välkommen till naturum Vattenriket. Sam Peterson inleder och berättar om Biosfärområde Kristianstads Vattenrike och den pedagogiska verksamheten där.

13:45 Upptäck naturum ute och inne på egen hand.

14:30 Fika

15:00 Inspirationsföreläsning: Marin biomimikry: med havet som inspirationskälla för hållbara lösningar, Fredrik Moberg, forskare, kommunikationsexpert och författare (digitalt)

15:30 Idétorg. Ta gärna med dig något från din verksamhet att dela med dig av – till exempel ett föremål, ett pedagogiskt material eller idéer du vill diskutera.

16:45 Avslutning med reflektioner

17:00 Slut för idag!

18:30 Gemensam middag i centrala Kristianstad

Onsdag 4 oktober

8:45 Idétorg – utbytet fortsätter. Michaela Lundell, Östersjöcentrum, presenterar ett nytt pedagogiskt material om Östersjön.

09:45 Fika

10:30 Vi reser ut i Vattenriket!

11:00 Köpinge våtmark. Per Torstensson, ekolog i Vattenriket, visar oss runt i en anlagd våtmark, söder om Kristianstad. Per berättar om olika våtmarks- och återvätningsprojekt – om framgångar, utmaningar och perspektivet från källa till hav.

Sam Peterson berättar om naturums pedagogiska verksamhet med gymnasieklasser vid våtmarken.

12:00 Buss vidare mot havet, till Snickarhaken i Åhus.

12:30 Picknick-lunch

13:15 Naturums uteklassrum och pedagogiska verksamhet vid havet. Möjlighet till egna upptäckter om vädret tillåter. Hoppa i vadarbyxor, håva tångräkor och annat skoj.

14:15 Återresa till naturum

14:45 Avslut

15:00 Hej då!

Barn som studerar tångräka
Foto: Karin Magntorn