Lyft havet i skolan – bli en Blue School!
Den 14:e maj hölls en digital nätverksträff om att integrera hav och vatten i skolundervisningen. Blue schools är EU:s initiativ för att lyfta vatten, havet och havsmiljön i skolan. Under denna digitala träff fick vi möta några av våra svenska Blue schools som delade med sig av sina erfarenheter och tips.
Träffen inleddes med en presentation av nätverken och tankarna bakom projektet European Blue schools.
Därefter tog Patrik Nilsson från Hedens skola, som är en grundskola som ligger på Hönö i Öckerö kommun i skärgården utanför Göteborg. Patrik berättade om hur de engagerat skolan, företag och invånare i Öckerö kommun i projektet "Havets dag".
Anja Sonerud från Strömstad gymnasium tog sedan vid och berättade om deras inspirerande arbete med en marin temadag "Livet vid havet".
Efter presentationerna följde frågestund och därefter en diskussion i mindre grupper om hur man kan skapa bra projekt som involverar både skolans elever, lärare och olika aktörer i lokalsamhället. Från gruppdiskussionerna framkom att många skolor redan arbetar med hav och vatten och uppfyller flera av de kriterier som krävs för att bli en Blue School. De uppmuntrades att ansöka om att bli en certifierad European Blue School redan till våren.
Lokal samverkan en viktig komponent
En European Blue School är en skola som arbetar med hav och vatten och dessutom involverar lokalsamhället genom samarbeten med exempelvis marina forskare, science centers, ideella organisationer och företag. Träffen vände sig därför också till dem som samarbetar med skolor kring aktiviteter som redan är eller har potential att utvecklas till ett bra projekt.
Finansiering av projekt
Det finns möjlighet att söka finansiering för olika Blue Schools-projekt. Inte mindre än tre större EU-projekt har startat eller kommer att starta sina ansökningsperioder under 2024. För att få ansöka om bidrag ska man vara certifierad Blue School, eller vara på väg att bli. Läs mer på vår faktasida om Blue schools, se länkrutan.