Poddpoolen | Havsmiljöinstitutet
Bild
Barn dyker ner i pool
Foto: Shutterstock

Poddpoolen

Dyk ned och hitta något spännande om havet att lyssna på!

Får vi lov att stolt presentera ”PoddPoolen”Här finns både svenska och internationella poddar med lite olika profil, men alla med samma mål – att öka kunskapen, känslan och engagemanget för havet. Glöm inte att tipsa om och kanske använda dessa i din verksamhet också. Det finns en stor variation i innehåll, vinkel och förstås språk. Hoppas du kan hitta en favorit… eller flera!

Hjälp oss att fylla PoddPoolen med fler tips, maila till: marinpedagogik@havsmiljoinstitutet.se

OBS! Några poddar kräver att du har Spotify

Svenska poddar

Algpodden
Möt algforskarna Ellen Schagerstöm och Angela Wulff som reder ut missförstånd kring alger och djupdyker i sitt favoritämne – vad är till exempel skillnaden på alger och sjögräs? Hur fungerar mareld och vad är egentligen surt kärringhår?
Längd avsnitt: 16 min

Hav och Samhälle Podcast
En podd som vill lyfta och bredda intresset för havsfrågor. Intervjuer med havsforskare och andra som arbetar med havet på olika sätt. Podden har funnits sedan 2017 och produceras av Centrum för hav och samhälle, Göteborgs universitet.
Längd avsnitt: 20–60 min.

Havspodden
En podcast för alla som älskar havet med allt vad det innebär. Det serveras intervjuer och reportage. Producerad av Daria Kolodyazhnaya och Jesper Ström, båda dykare och biogeovetare.
Längd avsnitt: 20–60 min.

Podden om havet
Podd som startade 2022 med marinbiologer, forskare och andra havsintresserade som delar med sig av spännande historier och kunskap för ökad havsmedvetenhet. Av och med programledaren Hanna Ahmed.
Längd avsnitt: 20–30 min

SMHI-podden

Väder, vatten och klimat påverkar oss alla, och är viktiga frågor för ett hållbart samhälle. Men hur funkar det? Hur studerar vi och analyserar det som händer och hur kommer det bli i framtiden? SMHI-podden presenterar forskare och experter som arbetar aktivt med klimatfrågan och bland annat hur havet och strömmarna påverkas.
Längd avsnitt: 30–45 min

Vatten är mer än bara vatten
Intervjuer med forskare och vattenexperter och andra vattenintresserade om havs- och vattenmiljöfrågor. Möt bland andra biologen Johanna Bergman och naturfotografen Johan Hammar. Producerad av Länsstyrelsen Södermanland.
Längd avsnitt: 15–20 min

Vrakpodden
Följ med till Östersjöns hemliga undervattensvärld. Här serveras dramatiska berättelser om människoöden och historiska händelser utifrån skeppsvrak och lämningar på havets botten. Nya experter i varje avsnitt. Producerad av Vrak – Museum of Wrecks.
Längd avsnitt: ca 30 min.

Östersjöpodden
Podd som fångar upp aktuella ämnen intervjuar gäster med specialkunskaper som delar med sig av sin kunskap, till exempel den ständigt aktuella frågan om sill och strömming, och fisket på denna fisk. Producerad av Stockholms universitets Östersjöcentrum.
Längd avsnitt: 25–35 min.

Havet i förändring –SMHI

Ny podd i SMHI:s poddfamilj. Här förklarar forskare och experter hur havet påverkas av olika miljöproblem, så som invasiva arter, övergödning, försurning och klimatförändringen.

Längd avsnitt: 30 min

Under havsytan
En podd om havet och kusten, med fokus på västkusten. Medverkar gör marinbiologerna Marcus Stenegren och Lina Rasmusson. Producerad av Informationscentralen för Västerhavet, Länsstyrelsen Västra Götaland.
Längd avsnitt: ca 30 min

Nordiska poddar

Havets stemmer
För den som vill öva sin danska och är intresserad av en lite mer djuplodad, sinnlig koppling mellan havet, människan, konsten och kulturen. Producerad av Atlas magasin, Danmark.
Längd avsnitt: ca 1 tim.

Havpodden
En samling kortare poddar med blandat innehåll – forskarintervjuer om torsk, bläckfiskar, havsförsurning, havet som ekosystem m.m. Producerad av Havforskningsinstituttet, Norge.
Längd avsnitt: 6–12 min

Kystpuls
Norsk podd med flera högaktuella ämnen som marint skräp, sjömat, mineralbrytning och havsbaserad vindkraft. Producerad av Senter for Hav og Arktis, Tromsø.
Längd avsnitt: 20–30 min.
 

Samtal runt Östersjön
Tolv avsnitt (finns även kortversioner) om Östersjöns miljö och "miljöhjältar" – forskare m.fl. Serien togs fram för att fira den åländska Östersjöfondens 30-års jubileum, men innehållet är förstås alltjämt aktuellt. Producerad av Östersjöfonden. 
Längd avsnitt: 40–50 min 

Ud i det blå – Vores hav og klimaudfordringerne

Dansk podcast-serie där forskare och ideella krafter guidar runt i de många utmaningar som havet står inför. Podcasten är utgiven av Velux fonden och lanserades i samband med Världshavsdagen 2022.
Längd på avsnitt: ca 20 min

Vattenpodden
Åländsk podd om åtgärdsarbetet på land för bättre vattenkvalitet i sjöar och hav. Fokus på de utmaningar som finns inom jordbruket, intervjuer med lantbrukare, fruktodlare m.fl. Producerad av Ålands vatten AB.
Längd avsnitt: 20–45 min.

Internationella poddar

Deep Marine Scenes

Amerikanska minipoddar med fakta om marina arter. Perfekt om du bara vill ha ett litet kort avbrott i bruset. Kanske något släpiga speakers, men trevligt innehåll.

Längd avsnitt: 2-3 min

If Oceans Could Speak

En poddserie med fokus på det marina livet i Arktis med syftet att upplysa och engagera. Producerad av forskare aktiva inom EU4Ocean Coalition for Ocean Literacy.

Längd avsnitt: 30–40 min.

Marine Mammal Science

Marine Mammal Science är en podd med den senaste forskningen om marina däggdjur – valar, delfiner, isbjörnar, säl, sjölejon, dugonger och havsutter. Producerar gör Speak up for Blue Media. Poddvärdar är forskarna Ashley Scarlett och Chris Parsons.
Längd avsnitt: ca 20 min

Meet the Ocean
Poddar av varierande längd med olika teman som använder sig av storytelling – ett blandat persongalleri delar med sig av sin relation till havet.
Längd avsnitt: 5–50 min.

NOAA Ocean Podcast

Välfylld poddserie om allt ifrån ekosystemtjänster och skyddade korallrev till olika övervaknings- och forskningsmetoder. Tydligt vetenskapligt fokus. Producerat av National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Längd avsnitt: 5–20 min

Not a Dolphin
Podd med fokus på tumlare, till exempel den utrotningshotade ”vaquitan” som lever längs Kaliforniens och Mexikos kuster, och andra marina däggdjur. Få till exempel reda på skillnaden mellan tumlare och delfiner!
Längd avsnitt: ca 15–60 min.
 

Ocean Calls

Djupdyk i en poddserie proffsigt ledd av brittiske vetenskapsreportern Jeremy Wilks. Här diskuteras bland annat illegalt fiske, klimatförändringar och djuphavsborrning. Producerad av Euronews tillsammans med EU:s havskommission.
Längd avsnitt: ca 30 min

Ocean Matters

I podden Ocean Matters får vi möta oceanografen och fysikern Helen Czerski som arbetar för att bevara marina miljöer i jordens mer avlägsna hörn. Avsnitten behandlar ett brett spektra frågor som urfolkens rättigheter, aktivism, fiske, spännande arter och havets myllrande ekosystem. The Bertelli Foundation producerar.
Längd avsnitt: 30–40 min

Ocean Protect Podcast
Fokus på miljöutmaningar, forskning, samverkan m.m. i Australien och andra delar av Sydostasien. Programledarna kanske lite ”överfestliga”, men bra ämnen.
Längd avsnitt: 20–60 min.
 

Ocean Science Radio

Poddradio som lyfter det senaste och mest spännande inom marin vetenskap, exempelvis satellitövervakning av korallrev, storytelling och marina skyddade områden. Producerar gör Andrew Kornblatt, grundare av Ocean Online Symposium och Naomi Frances Farabaugh , Florida International University.
Längd avsnitt: 15–40 min

Science and the Sea
Korta minipoddar med olika teman. Producerad av Marine Science Institute, Port Aransas - Texas University, Austin.
Längd avsnitt: 3 min.

Seacreatures

Podd som lyfter fram alla de fantastiska arter som lever under ytan. I varje avsnitt medverkar en expert – allt ifrån marinbiologer, forskare, dykare, fotografer, medborgarforskare till kunniga entusiaster med ett stort intresse för marinbiologi. Producerad av Matt Testoni
Längd avsnitt: 20–30 min

So you want to be a marine biologist

Välmatad podcast serie för alla som är intresserade av marinbiologi och vill djupdyka i världens alla hav. Avsnitt om vitt skilda saker som ostronodling, hajar, späckhuggare, sköldpaddor, marina skyddsområden m.m.  De flesta avsnitt lyfter fram en forskare med kunskaper om en specifik art, område etc. Producerad av Marinebio Life.
Längd avsnitt: 10 min – 1,5 timme

Sustainability and the Sea

Två marinbiologer guidar lyssnarna genom samtal med forskare om de utmaningar och problem som världens hav står inför. Hur kan vi lösa problemen och förändra tillsammans? Producerad av The Conservationist Collective.
Längd avsnitt: 30–50 min

The Dolphin Pod

Forskarna Justin Gregg and Laura Teasdale pratar med experter om delfiner av alla de slag. The Dolphin Pod bjuder lyssnarna på upplysande och underhållande djupdykningar om allas favoritdjur.  Producerad av The Dolphin Pod.
Längd avsnitt: 20–60 min

The Ocean Project

The Ocean Project handlar om de tre havsområdena som omger Kanada och samhällena med bland annat urfolk som är beroende av dessa. Podden lyfter fram utmaningar från Arktis, Atlanden och Stilla havet i norr. Programledare är forskaren Colleen Turlo och journalisten Bob Keating. 
Längd avsnitt: 20–30 min

World Ocean Radio

En välmatad poddserie med korta avsnitt och breda perspektiv som inkluderar blå ekonomi, klimatförändringar, biomimikry, lagstiftning kring havet m.m. Och ibland en gnutta poesi. Värd är författaren och vetenskapsmannen Peter Neill, tillika grundaren av World Ocean Observatory som producerar denna poddserie.

Längd avsnitt: 5 min