Debatt: Farligt att banta ned miljöövervakningen av Östersjön | Havsmiljöinstitutet
Bild
Under och ovan ytan
Foto: Oskar Henriksson
Länkstig

Debatt: Farligt att banta ned miljöövervakningen av Östersjön

Publicerad

Utan en ambitiös och långsiktig miljöövervakning är det svårt att bedriva en klok och kostnadseffektiv havsmiljöpolitik. Det skriver en rad forskare och miljöövervakare i en debattartikel i Altinget, däribland Havmiljöinstitutets föreståndare Kajsa Tönnesson. Skribenterna uppmanar regeringen att öka anslagen till miljöövervakningen i den kommande vårändringsbudgeten.

Den marina miljöövervakningens långa tidsserier är grunden för förståelsen av de processer som sker i havet och nödvändiga för att kunna utvärdera effekten av våra miljöåtgärder. Men sedan 2021 har anslagen för övervakningen minskat med över 40 procent och då nedskärningarna kommit plötsligt har det inte funnits tid att göra genomtänkta prioriteringar eller analysera konsekvenser av besluten. 

Detta skriver en lång rad forskare och miljöövervakare, från bland annat Göteborgs universitet, Umeå universitet, Stockholms universitet, SMHI och Havsmiljöinstitutet, i en debattartikel i Altinget. Man redogör även för hur nedskärningar i anslagen inte bara påverkar nödvändig utveckling av miljöövervakningsprogrammen, utan också de långa tidsserierna - som när de bryts försvårar upptäckten av förändringar i havsmiljön. 

I debattartikeln uppmanar skribenterna regeringen att öka anslagen till miljöövervakningen i den kommande vårändringsbudgeten. 

Läs hela artikeln >>