"För att rädda ålen måste fisket upphöra helt" | Havsmiljöinstitutet
Bild
Händer som håller ålyngel
Foto: Marin Tulard/Unsplash
Länkstig

"För att rädda ålen måste fisket upphöra helt"

Publicerad

Högsta prioritet just nu borde vara att få till en ålförvaltning som främst syftar till att rädda ålen, inte fisket. Det säger Henrik Svedäng, vetenskaplig samordnare på Havsmiljöinstitutet i en debattartikel på Svenska Dagbladet Debatt. I artikeln kritiserar Svedäng den oberoende utvärdering av svensk ålförvaltning, som nyligen presenterades av det statliga forskningsrådet Formas.

Sedan 2021 anser Internationella havsforskningsrådet, Ices, att allt ålfiske, inklusive glasålsfiske för utsättningar, ska stoppas med omedelbar verkan. Parallellt ska vattenkraft och annan mänsklig påverkan minskas så mycket som möjligt. Till följd av detta fick forskningsrådet Formas i maj 2022 i uppdrag av regeringen att genomföra en internationell oberoende utvärdering av svensk förvaltning av europeisk ål. 

Utredningen, som nyligen publicerades, innehåller flera goda förslag, menar Henrik Svedäng; som förbättrad fiskerikontroll, upphörande av ålutsättningar i svenska vatten, sänkta fångsttak och förbättrade vandringsvägar för ål i inlandsvatten. 

– Samtidigt ger den inte några tydliga incitament till ålförvaltningen att faktiskt börja följa den vetenskapliga rådgivningen och stoppa allt ålfiske, utan väljer istället att lyfta samma tveksamma slutsatser som har dominerat den svenska ålförvaltningen de senaste åren, nämligen att ålfiskets påverkan är minimal och därför inte behöver stoppas samt att vattenkraften är det mest akuta problemet för ålen.   

Läs hela debattartikeln här >>

Läs Formas utvärdering av den svenska ålförvaltningen >>