Handboken bygger på erfarenheter från ett treårigt pilotprojekt, initierat av Havs- och vattenmyndigheten, där tre svenska kustområden har testat nya sätt att organisera en regional havsförvaltning. Arbetet i pilotområdena har fokuserat på att omsätta EBHF i praktiken genom att integrera lokal kunskap, involvera berörda aktörer i beslutsprocesser och främja ett helhetsperspektiv i förvaltningen. Havsmiljöinstitutet deltar aktivt i projektet genom samverkans-, processlednings- och kommunikationsstöd och Havsmiljöinstitutets Madeleine Prutzer är medförfattare till handboken.
I centrum för det nya arbetssättet står aktörsforum – en plattform där relevanta aktörer samarbetar kring lokala havsmiljöfrågor, föreslår lösningar och driver på förändring. Handboken ger konkreta exempel på hur forumen har bidragit till åtgärder, ökad legitimitet och en starkare koppling mellan beslut och verkliga behov.
– Föreställ dig ett levande forum där engagerade personer från lokala föreningar, politiken och förvaltningen möts för att utbyta kunskap och samarbeta. Dessa informella mötesplatser skapar ett starkt nätverk där idéer föds och nya lösningar utvecklas, säger Madeleine Prutzer.
Framförallt visar handboken att en regional EBHF är möjlig inom ramen för dagens havsförvaltning. Genom att bygga starka nätverk, säkra stabil finansiering och etablera en inkluderande beslutsprocess kan fler svenska kustområden utveckla en långsiktig och anpassningsbar ekosystembaserad havsförvaltning. Även om processen kräver tid och engagemang, visar erfarenheterna från pilotområdena att EBHF har stor potential att leda till varaktiga förbättringar och ett mer hållbart nyttjande av havsmiljön
Handboken riktar sig till alla som arbetar med havs- och kustfrågor – från statliga myndigheter till lokala samverkansprojekt. Den visar på vinsterna med att kombinera stabil grundfinansiering, engagerade aktörer och lärande processer.
>> Läs Handbok för regional ekosystembaserad havsförvaltning