Metoder för att följa upp och minimera effekter av havsbaserad vindkraft | Havsmiljöinstitutet
Länkstig

Metoder för att följa upp och minimera effekter av havsbaserad vindkraft

Projekt med syfte att ta fram kunskap för en långsiktigt hållbar utveckling av havsbaserad vindkraft, med fokus på kunskapsläget om metoder för att minska risker för negativa effekter på marint liv.

Uppdragsgivare/finansiär: Egeninitierat
Kontaktperson: Lena Bergström, lena.bergstrom@slu.se
Samarbetspartners: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Det finns ett stort behov av att ta fram och sammanställa kunskap om den havsbaserade vindkraftens effekter på havsmiljön, som stöd till beslutsprocesser på olika nivåer. Under 2024 påbörjade Havsmiljöinstitutet projektet med syfte att ta fram kunskap för en långsiktigt hållbar utveckling av havsbaserad vindkraft, med fokus på kunskapsläget om metoder hur möjliga risker för miljön kan minimeras och följas upp, samt ge underlag till utredningar om hur kontrollprogram för havsbaserade vindparker borde utformas. Projektets resultat förväntas bidra till utvecklingen av samordnade miljöövervakningsmetoder i Sverige och till diskussioner om hur havsbaserade vindparker borde planeras, utformas och övervakas så att de kan fungera på ett miljömässigt hållbart sätt.

Svenska havsområden är redan idag påverkade av många olika belastningar. Projektet baserar sig på litteratursökningar och analys av hur den befintliga marina miljöövervakningen skulle kunde utvecklas för att även omfatta övervakning av havsbaserade vindparker – något som är viktigt ur ett resurshanteringsperspektiv. Analysen relateras till aktuella miljömål och ser över vilka nya övervakningsmetoder, exempelvis kameratekniker, autonoma sensorer och eDNA, som skulle kunna vara lämpliga komplement till etablerade metoder.

Arbetet leds av SLU och har en flerårig ansats. Längs vägen kommer interaktioner att ske så att slutprodukten blir relevant för exempelvis länsstyrelse. Under 2025 kommer aktörer att bjudas in till diskussioner, i syfte att samla synpunkter.
 

Läs mer om projektet i Havsmiljöinstitutets årsrapport 2024