Utvärdering av LOVA 2017-2021
Havsmiljöinstitutet har kartlagt de LOVA-projekt som avslutats 2017–2021 och utvärderat potentiella miljöeffekter av de fysiska åtgärder som genomfördes under perioden. Projektet genomfördes 2022.
Uppdragsgivare: Havs- och vattenmyndigheten
Kontaktperson: Ulla Li Zweifel, ullali.xweifel@havsmiljoinstitutet.se
Åtgärder för att förbättra tillståndet i svenska vatten sker kontinuerligt av myndigheter, kommuner, verksamhetsutövare och enskilda medborgare. Vissa åtgärder sker med stöd i miljölagstiftning medan andra genomförs baserat på bidragsstöd. Ett sådant bidragsstöd är Lokala Vattenvårdsprojekt (LOVA) som infördes år 2009. Med LOVA-bidrag kan kommuner och ideella sammanslutningar genomföra åtgärder och också utveckla planer, sprida information samt utvärdera och samordna åtgärder. LOVA-bidraget har kommit att bli ett viktigt verktyg och incitament för praktiskt genomförande av frivilliga åtgärder i Sverige, det vill säga åtgärder som inte krävs av lagstiftning.
I projektet kartlade Havsmiljöinstitutet samtliga projekt som genomförts med stöd av LOVA och som avslutades 2017– 2021, samt utvärderade potentiella miljöeffekter av de fysiska åtgärdsprojekt som finansierats. Kartläggningen baserades på den rapportering av grundläggande information som länsstyrelserna gör till Havs- och vattenmyndigheten av de LOVA-projekt som genomförts i länet. Utvärderingen av potentiella miljöeffekter genomfördes för ett urval åtgärdstyper som identifierades tillsammans med uppdragsgivaren. Utvärderingen baserades på litteraturstudier då det i huvudsak saknades information om de enskilda LOVA-projektens effekter.
Kartläggning av projekten illustrerar vilken typ av åtgärder som finansieras genom LOVA-bidrag i Sverige, där strukturkalkning och restaurering av vattendrag var vanligast i den undersökta perioden. Rekommendationer från projektet omfattar bland annat att förbättra rapportering av projekten för att kunna uppskatta LOVA-stödets effekter, att ta fram en övergripande nationell plan för uppföljning av åtgärder, samt att ge möjligheter för forskare att söka stöd för utvärdering av LOVA-åtgärder.
Resultaten av kartläggningen presenteras i en rapport, se nedan.